UCZELNIA:

UZ chwali się przedsiębiorczymi absolwentami. I namawia do własnego biznesu

Wkrótce Tydzień Przedsiębiorczości na Uniwersytecie Zielonogórskim

Po studiach, zamiast tkwić na bezrobociu lub w nielubianej pracy, można wziąć sprawy we własne ręce. Form prowadzenia działalności gospodarczej jest wiele: od jednoosobowej firmy przez spółkę do spółdzielni socjalnej. Do zainteresowania się nimi namawia Biuro Karier Uniwersytetu Zielonogórskiego.

Z okazji Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości na uczelni odbędą się spotkania z ludźmi, którzy założyli własne firmy. Teraz są znani w całej Polsce, a pomysły na biznes mieli już jako studenci Uniwersytetu Zielonogórskiego.

Prawie każdy z nas zna filmiki na YouTubie – 5 Sposobów na…, Spryciarze.pl, czy zachwycił się pomysłami Sprytnych Babek. Myślę, że miliony ludzi ich znają, ale ilu z nich wie, że twórcy tych filmów, to nasi absolwenci, którzy swoją przygodę z biznesem rozpoczęli jeszcze na studiach? „Wczoraj student, dziś biznesmen” to tytuł spotkania, na które zapraszamy. Będzie to spotkanie prowadzone przez „Klamera”, jednego z bohaterów kanału.Lilia Smoła, kierownik Biura Karier Uniwersytetu Zielonogórskiego

O internetowym biznesie posłuchacie w środę, 14 listopada o 11:15 w sali 115 na Wydziale Nauk Biologicznych UZ.

Dziś YouTube to dla niektórych niezły interes. Jeśli jednak ktoś woli bardziej tradycyjne zajęcie, może pomyśleć np.o branży artystycznej. Tak jak Filip Czeszyk, założyciel studia tańca Spoko Family.

Jeden z najlepszych polskich choreografów hip-hopu opowie nam, jak wyglądają blaski i cienie działania w biznesie artystycznym. Popularność w kraju przyniósł mu udział w pierwszych czterech edycjach programu „You Can Dance – po prostu tańcz”. W plebiscycie internautów pan Filip Czeszyk został wybrany najlepszym choreografem programu. Ale pewnie nie wszyscy wiedzą, że jest to zielonogórzanin, absolwent wychowania muzycznego Uniwersytetu Zielonogórskiego.Lilia Smoła

Filip Czeszyk odwiedzi uczelnię w czwartek, 15 listopada o 12:30. Spotkanie z nim odbędzie się w sali 04 Instytutu Muzyki przy ulicy prof. Szafrana 19.

Gen przedsiębiorczości zaszczepią studentom również specjaliści z Punktu Informacyjnego Funduszy Europejskich oraz Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej. W ciągu tygodnia ich stoiska będą pojawiać się w różnych miejscach na uniwersytecie.

Tydzień Przedsiębiorczości na uczelni potrwa między 13 a 20 listopada. Szczegóły w poniższym programie.

Szczegółowy program ŚTP 2018

wtorek 13 XI 2018, godzina 9:30-12:30

Biuro Karier – Open Office
Główny Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich w Zielonej Górze
Punkt informacyjny programu Erasmus

miejsce: hol w budynku A-24, ul. Wiśniowa 10 – Wydział Artystyczny

środa 14 XI 2018, godzina 9:30-12:30

Biuro Karier – Open Office
Główny Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich w Zielonej Górze
Punkt informacyjny programu Erasmus

miejsce: hol w budynku A-8, Kampus A

godzina 11:15-12:15

Wczoraj student, dziś biznesmen – spotkanie z twórcami kanału „5 Sposobów Na…” 
Prowadzący: Spryciarze.pl
miejsce: s.115, budynek A-8, Kampus A

 
czwartek 15 XI 2018, godzina 9:30-12:30 

Główny Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich w Zielonej Górze
miejsce: hol w budynku AS-50, ul. Armii Krajowej 51 – Wydział Zamiejscowy w Sulechowie

godzina 10:00-12:00 – zapisy

SpoBiz, czyli sposób na nietypowy biznes – warsztat
Prowadzący: Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej w Zielonej Górze|
miejsce: s. 103R, budynek A-16, Kampus B

godzina 12:30-13:30

Jak zaistnieć i przetrwać w biznesie artystycznym – spotkanie z założycielem Szkoły Tańca Spoko Family
Prowadzący: Filip Czeszyk
miejsce: s. 04, budynek A-15, ul. Szafrana 19, Kampus A – Instytut Muzyki

wtorek 20 XI 2018, godzina 9:30-12:30 

Poranek z pracodawcą
Familienunternehmen Kunze GmbH
miejsce: hol w budynku A-22, ul. Energetyków 2

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close