pon10cze17:00pon20:00Hiszpańskie tapas

Opis

KUCHNIA HISZPAŃSKA / Michał Orłowski
Tapas -niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy – od prostych przekąsek po bardziej
skomplikowane dania. Przyrządza się je z rozmaitych składników: warzyw, mięs, owoców morza, jajek itp. W Kraju Basków tapas nazywane są pintxos (od wbitych w przekąski wykałaczek).
Tapas można jeść przy stoliku lub na stojąco przy barze. Spożywa się je zazwyczaj z alkoholem (np. czerwonym winem, sherry lub piwem). Jada się je najczęściej wczesnym wieczorem, czasem odwiedzając po kolei kilka barów z tapas. W niektórych barach istnieje zwyczaj zrzucania na wysypaną trocinami podłogę serwetek, które zostają po zjedzonych przekąskach. Po zjedzeniu tapas, należy pokazać obsłudze patyczki czy wykałaczki, które były wbite w przekąski lub talerzyki, na których znajdowało się jedzenie; na podstawie ich liczby ustalany jest rachunek.
Pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc wino, szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronić ją przed muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami.

Menu:
– Gundillas- papryczki marynowane i oliwki nadziewane z anchois
– Mariscos- mieszanka owoców morza w sosie maślano winnym z czosnkiem, chili i tortillą
– Szaszłyczki nandos z alioli- drobiowe szaszłyczki z klasycznym dipem
– Albondigas- pulpeciki wołowo wieprzowe w pikantnym sosie pomidorowym
– Croquetas- panierowane kuleczki serowe z szynką
– Calamares fritos- kalmary panierowane z alioli paprykowym
– Verduras- roladki z bakłażana i cukini z serem feta i papryką
– Chorizo- smażone chorizo w cydrze z jabłkiem
– Champiñones al ajillo- pieczarki smażone z czosnkiem podlane octem winnym
– Jamon e melon- kawałeczki melona zawinięte w szynkę serrano
– Daktyle w boczku- suszone daktyle zawinięte w boczek

Potrawy przygotowane przez kursantów w trakcie kursu są przeznaczone do konsumpcji.
* W skład ceny wchodzą produkty, napoje, przepisy, opieka kucharza i niezapomniana atmosfera!
** Do dyspozycji kursantów sa sprzęty kuchenne i fartuchy
*** W przypadku nie zebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane lub przeniesione na inny termin.
Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc. W zgłoszeniu prosimy wpisać imię i nazwisko, liczbę osób, numer telefonu.
Info:
501 245 218

https://www.facebook.com/events/393156469848718/

Czas

20240606 17:00 - 20:00(GMT+02:00)

Lokalizacja

Studio Kulinarne Look&Cook

Studio Kulinarne Look&Cook

Other Events
Back to top button
0:00
0:00