ZIELONA GÓRA:

W przedwojennej Zielonej Górze restauracje były na każdą kieszeń

– Za 25-30 fenigów dostawało się taki talerz, że można było tego nie przejeść – mówi dr Grzegorz Biszczanik o kulturze stołowania się w przedwojennej Zielonej Górze. Więcej na ten temat opowie dziś (20.09) w Muzeum Ziemi Lubuskiej.

Regionalista, znawca i pasjonat dziejów Zielonej Góry, a także kolekcjoner pocztówek związanych głównie z naszym miastem wygłosi wykład pt. „Życie towarzyskie w przedwojennych zielonogórskich kawiarniach i restauracjach”.

Były restauracje wykwintne, gdzie można było zjeść prosiaka czy inne frykasy. Popularna była najzwyczajniejsza kiełbasa z kapustką, kaszanka. Dużą popularnością cieszył się też śledź zawijany w boczku.dr Grzegorz Biszczanik

Restauracje były dostępne dla każdego. Przedwojenni zielonogórzanie nie gościli się tylko z okazji uroczystości, ale często spędzali tam większość swojego wolnego czasu.

Zaczynał i kończył dzień w restauracji. (…) Szedł na śniadanie, gdzie jadł np. jajecznicę i chleb z masłem. Najedzony szedł do pracy. Gdy kończył pracę szedł na obiad do najbliższej restauracji. Prosił np. o babkę ziemniaczaną ze skwarkami. Popijał piwem. Następnie jadł np. deser w postaci świeżej ciepłej konfitury. Potem szedł do innego lokalu, gdzie grał w kręgle. Dalej szedł pograć np. w karty. (…) Kończyło się to na potańcówce w jeszcze innym lokalu.dr Grzegorz Biszczanik

Więcej o życiu przedwojennych mieszkańców miasta posłuchacie od 14:30 w Muzeum Ziemi Lubuskiej. Dr Grzegorz Biszczanik przygotował także pokaz pocztówek ze swojego zbioru. Cała rozmowa z regionalistą do wysłuchania poniżej.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close