UCZELNIA:

Francuski usłyszysz na całym globie, także w Zielonej Górze!

Rozpoczynają się XXII Dni Frankofonii

Najpopularniejszym językiem na świecie jest angielski, jego najczęściej też uczą się polscy uczniowie i studenci. Ale równie godny uwagi jest język francuski, na którym koncentrują się studenci filologii romańskiej. Na Uniwersytecie Zielonogórskim widać też zaangażowanie w promocję francuskiej kultury.

Dni Frankofonii to duże i ważne wydarzenie na Uniwersytecie Zielonogórskim. Przygotowania do nich rozpoczynają się już jesienią. I tym razem program wydarzenia jest bardzo urozmaicony.

Dni Frankofonii zaczynają się 20 marca o 10:00 przedstawieniem w Teatrze Lubuskim “Dziewczynka z zapałkami”. Wystąpi belgijski teatr Dramaeducation. Są z nami już od ładnych paru lat.Bartosz Wojnarowski
O godzinie 12:00 startujemy oficjalnie. Zaczyna się wystawa prac plastycznych i konferencja naukowa, w tym roku pod nazwą “Człowiek i natura w świecie frankofońskim”. Przez trzy dni będą się odbywać wykłady pracowników naszego uniwersytetu, a także gości z zagranicy, także z ambasady francuskiej. Oprócz tego w środę od godziny 20:00 jest wieczór piosenki francuskiej w klubie WySPa na kampusie B.Natalia Jusis

Nie można też zapomnieć, że językiem francuskim posługują się nie tylko Francuzi. Używają go również obcokrajowcy, którzy zamieszkują dawne francuskie kolonie. Stąd “Frankofonia” to nazwa, która odnosi się do państw francuskojęzycznych.

Przede wszystkim jest to język uczony w wielu krajach jako dodatkowy. A oprócz Francji, jako język oficjalny – w Szwajcarii,w Belgii, w Kanadzie – w Quebecu, w Maroku, Tunezji, Algierii. Można jeszcze spotkać go w Azji Południowo-Wschodniej, bo tam też były kolonie francuskie.Natalia Jusis

XXII Dni Frankofonii zakończą się w czwartek, 22 marca. Więcej o nich w rozmowie i poniższym programie.

Natalia Jusis, Bartosz Wojnarowski

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close