ROZMOWA NA 96 FM:

Do Wrocławia coraz szybciej. Do Warszawy coraz częściej?

Kazimierz Łatwiński, radny Prawa i Sprawiedliwości jest również doradcą wojewody lubuskiego ds. transportu. W Rozmowie na 96 FM mówił m.in. o transporcie kolejowym i lotniczym.

Zielonogórzanie coraz częściej decydują się na transport kolejowy, by dotrzeć do Poznania czy Warszawy. Łatwiński w audycji Tomasza Misiaka zauważył, że coraz szybciej będzie można też przemieszczać się do Wrocławia.

Od pewnego czasu są dostępne projekty, podkreślam słowo projekty, rozkładów jazdy. Taką ciekawostką jest to, że dzięki wieloletnim pracom rewitalizacyjnym na magistrali nadodrzańskiej czas przejazdu niektórych pociągów pomiędzy Zieloną Górą, a Wrocławiem wynosi poniżej dwóch godzin. To jest duża zmiana, która przyciąga dodatkowych pasażerów.Kazimierz Łatwiński

Jednocześnie coraz większym zainteresowaniem cieszą się rejsy lotnicze z Babimostu do Warszawy. Radny Łatwiński przyznał, że współpraca z LOT-em układa się dobrze, ale należałoby zwiększyć ilość połączeń. Rozmowy są prowadzone.

Frekwencja, która jest bardzo wzrastająca od momentu, kiedy zaczął latać LOT, dużym 78-miejscowym samolotem, daje podstawy do tego, żeby starać się o dodatkowe rejsy, tzw. lunchowe. Uzupełnić siatkę połączeń również w środę i czwartek. Powinno być zagęszczenie połączeń i wtedy będzie można liczyć na wzrost zainteresowania. Osoba, która leci na spotkanie biznesowe do Warszawy, żeby miała trzeźwy umysł i była wypoczęta.Kazimierz Łatwiński

Więcej na ten temat poniżej w całej Rozmowie na 96 FM z Kazimierzem Łatwińskim.

Rozmowa na 96 FM 20-09

 

 

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close