ROZMOWA NA 96 FM:

Język polski i czeski – spokrewnione, ale czy używane w kontaktach? Sprawdza prof. Steciąg

Nie politycznie, lecz językowo potoczyła się Rozmowa na 96 FM. Z konkretnego powodu – zielonogórska lingwistka, prof. Magdalena Steciąg mówiła o badaniach, na które otrzymała grant Narodowego Centrum Nauki. Za ponad 280 tysięcy złotych zrealizuje projekt Lingua receptiva czy lingua franca? Praktyki językowe na pograniczu polsko-czeskim w obliczu dominacji angielszczyzny (ujęcie ekolingwistyczne)”.

Celem projektu jest sprawdzenie, jak wygląda porozumiewanie się Polaków i Czechów – czy w kontaktach używają chętniej angielskiego, czy też spokrewnionej ze sobą polszczyzny i czeskiego.

Przeprowadziłam już badania pilotażowe. Robiłam ankiety na pograniczu. Po stronie czeskiej – w Trutnovie, w Nachodzie, po stronie polskiej – w Kudowie Zdroju, Polanicy Zdroju, Karłowie. Kiedyś, jeszcze za moich studenckich czasów, niewyobrażalne było to, żeby w restauracji, kawiarni kelner czy osoba obsługująca odezwała się do Polaka po angielsku. Oni mówili po czesku, my po polsku i dzięki temu, że te języki są jednak spokrewnione, z rodziny zachodniosłowiańskiej, można się było dogadać.prof. Magdalena Steciąg

A jak jest teraz? – Problem leży po naszej stronie. Czesi więcej rozumieją po polsku niż Polacy po czesku – dodaje językoznawczyni.

Projekt potrwa trzy lata. Będzie w nim uczestniczyć również pięcioro młodych naukowców. Prof. Steciąg ma nadzieję, że dzięki projektowi uda się ulepszyć podręczniki do nauki języków.

O projekcie szczegółowo usłyszycie poniżej.

Rozmowa na 96 FM – prof. Magdalena Steciąg

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close