AZS:

Na pierwszą ligę muszą poczekać jeszcze rok. Tenisiści stołowi po sezonie

3. miejsce w rozgrywkach drugiej ligi, a także piąta pozycja w “generalce” i triumf w kategorii uniwersytetów podczas Akademickich Mistrzostw Polski – tak najkrócej można podsumować dokonania tenisistów stołowych AZS-u Uniwersytetu Zielonogórskiego w mijającym sezonie.

W połowie kwietnia w Gdańsku akademicy, wzmocnieni Kamilem Nalepą z ZKS-u Palmiarni, rywalizowali w finale AMP-ów, gdzie udało się zająć piąte miejsce. – To dobry wynik – przekonuje zawodnik i kierownik sekcji tenisa stołowego Kamil Schauer.

Wcześniej mieliśmy miejsca od 9-12, była też pozycja ósma. W tym roku miejsce piąte jest solidne. W grupie minimalnie przegraliśmy walkę o pierwszą czwórkę. W kategorii uniwersytetów zdobyliśmy w końcu złoto.Kamil Schauer, zawodnik i kierownik sekcji tenisa stołowego

Jeszcze do niedawna były szanse walki o awans szczebel wyżej. Dziś już wiemy, że możliwości barażów nie ma i AZS Uniwersytetu Zielonogórskiego w przyszłym sezonie ponownie powalczy na tym samym poziomie.

W lidze zajęliśmy trzecie miejsce, przed nami były dwie drużyny z Drzonkowa. Jeden zespół mają już jednak w pierwszej lidze i wiadomo, że z Superligi też spadną, czyli w pierwszej lidze będą dwie drużyny. W regulaminie jest zapis, że w jednej lidze mogą grać tylko dwa zespoły z tego samego miasta. Wywnioskowaliśmy, że skoro jest taka sytuacja to nie będą mogli grać w barażach. Okazało się, że mogą zagrać, ale właśnie te spotkania barażowe. W ich przypadku są to meczu o pietruszkę. Naszym zdaniem nie powinni mieć tego prawa.Kamil Schauer, zawodnik i kierownik sekcji tenisa stołowego

Więcej o mijającym sezonie i planach na przyszłość w całej rozmowie z Kamilem Schauerem, która poniżej.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close