ZIELONA GÓRA:

Rap Gra 2: Oświadczenie organizatora

Zielona Góra, 16 września 2009 r.

OŚWIADCZENIE

W związku z publikacjami dotyczącymi incydentu w dniu 12 września 2009 roku w którym – w czasie koncertu Pana Ryszarda Andrzejewskiego („Peja”) na stadionie MOSiR w Zielonej Górze –  pokrzywdzony został jeden z widzów, ASPE spółka z o.o. jako organizator  koncertu oświadcza co następuje:

Koncert Pana Ryszarda Andrzejewskiego został zorganizowany zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 20 marca 2009 roku o bezpieczeństwie imprez masowych. Organizator wykonał wszystkie ciążące na nim obowiązki, w tym zapewnił udział służb porządkowych, informacyjnych oraz  pomoc medyczną. Przebieg koncertu był monitorowany
i utrwalony za pomocą urządzeń rejestrujących obraz i dźwięk.  Nagrania, którymi dysponuje Organizator  zostały przekazane organom prowadzącym postępowanie wyjaśniające.

Służby porządkowe organizatora niezwłocznie zareagowały na zdarzenie, chroniąc pokrzywdzonego i wyprowadzając go poza teren koncertu. Pokrzywdzony nie wykazywał innych – poza skaleczona wargą – obrażeń, odmówił przyjęcia pomocy medycznej i opuścił teren koncertu,  nie podając danych personalnych.

Zachowanie Pana Ryszarda Andrzejewskiego w czasie koncertu bezsprzecznie było naganne, tym niemniej w czasie zdarzenia jego występ dobiegał końca i jego przerwanie było bezprzedmiotowe. Nie istniały żadne faktyczne jak i prawne przyczyny dla przerwania całej imprezy, tym bardziej, iż służby porządkowe organizatora  profesjonalnie i błyskawicznie opanowały sytuację. Z całą stanowczością należy stwierdzić, że incydent w żadnym momencie nie stwarzał bezpośredniego zagrożenia dla życia i bezpieczeństwa uczestników.

Pozbawione jakichkolwiek podstaw są twierdzenia, iż organizator dopuścił się zaniechań
w związku z zaistniałym incydentem. Do obowiązków organizatora nie należało złożenie zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa w związku z zaistniałym incydentem tym bardziej,  że sam pokrzywdzony zainteresowania w tym zakresie nie wykazywał. Spekulacje i wypowiedzi w tym zakresie są  nieuprawnione, krzywdzące i nie znajdują żadnej podstawy prawnej. Co więcej formułowanie takich twierdzeń i spekulacji przez (jak wynika
z wypowiedzi prasowych) wydaje się  niedopuszczalne.

Ze swojej strony organizator podejmie wszystkie czynności mogące pomóc w ustaleniu osób odpowiedzialnych za przyczyny i skutki incydentu. Wyraża jednak ubolewanie, iż formułowane
i publikowane są pochopne wypowiedzi krzywdzące organizatora nie znajdujące potwierdzenia w stanie faktycznym.

ASPE Sp. z o.o.
Organizator koncertu Rap-Gra II