ZIELONA GÓRA:

Pomyśl o bliskich, ale też o sobie. Zatrzymaj się na przejeździe kolejowym!

Spółka PKP Polskie Linie Kolejowe przypomina o bezpieczeństwie na przejazdach kolejowo-drogowych. Wracając ze spotkania z najbliższymi, być może będziemy musieli je pokonać. Warto więc wiedzieć, jak zachować się w takiej sytuacji.

Błędem kierowców jest często pośpiech – chcą zdążyć tuż przed zamknięciem rogatek. Nie zatrzymują się też przed linią bezwzględnego zatrzymania. Tymczasem w konfrontacji z pociągiem osoba w samochodzie ma niewielkie szanse, by wyjść z tego cało.

Te 20, 30 sekund na przejeździe uratuje nam niejednokrotnie życie. Mało kiedy udaje się, że kierowca jest w stanie przeżyć zderzenie z pociągiem, który jedzie po torach.Mariusz Olejniczak, dyrektor Zakładu Linii Kolejowych w Zielonej Górze

Bezpieczeństwo zwiększają modernizacje przejazdów kolejowo-drogowych oraz ich odpowiednie oznakowanie. PKP PLK umieścił w tych miejscach żółte naklejki. Zawierają informacje, gdzie się zwrócić, gdy zauważymy coś, co może zagrażać kierowcom.

Na tych żółtych naklejkach – trzy ważne informacje: numer awaryjny, numer alarmowy w razie jakiegoś groźnego zdarzenia na przejeździe kolejowym i indywidualny numer przejazdu. Z tych numerów korzystamy właśnie, kiedy dzieje się coś złego na przejeździe kolejowo-drogowym albo kiedy stwierdzimy, że jakiekolwiek urządzenie na przejeździe działa niewłaściwie. Widzimy, że od 2018 roku coraz częściej, coraz chętniej kierowcy i uczestnicy ruchu korzystają z tej naklejki. Obecnie mamy już ponad 4300 zgłoszeń, 180 przypadków, kiedy dzięki takiemu zgłoszeniu zatrzymano pociąg.Radosław Śledziński, rzecznik prasowy PKP PLK

Do końca listopada w regionie odnotowano 6 zdarzeń na sieci kolejowej z udziałem samochodów. Nie było w nich ofiar i poważnie rannych. W poprzednim roku doszło do 7 zdarzeń z dwoma ofiarami śmiertelnymi.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Tagi
Zobacz więcej
Back to top button
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close