ZIELONA GÓRA:

Noc Biologów już dziś! Co w programie?

Co łączy wydziały przyrodnicze polskich uniwersytetów i centra nauki? Chęć upowszechniania wiedzy podczas Nocy Biologów. Nie inaczej będzie w Zielonej Górze, gdzie miejscem wydarzenia będzie nie tylko Wydział Nauk Biologicznych Uniwersytetu Zielonogórskiego, ale również Centrum Przyrodnicze.

W tym roku hasło przewodnie Nocy Biologów to „Biologia dla Zdrowia”. Placówka przy ulicy Dąbrowskiego skoncentruje się na zagadnieniu zdrowego żywienia. Na warsztatach i pokazach dowiemy się na przykład, jakie składniki odżywcze znajdziemy w naszym jedzeniu.

Mamy tematy związane z podstawowymi składnikami odżywczymi, a więc „Białka, lipidy, cukry, czyli po co jemy”. Będziemy wyjaśniać, na czym polega funkcja tych związków i w jaki sposób dostarczamy je do organizmu. Drugi pokaz, też związany z tą tematyką, to „Zdrowie na talerzu – witaminy”. W trakcie tych zajęć warsztatowych nasi goście będą poznawać witaminy i będą starali się dowiedzieć, w jaki sposób możemy je dostarczyć w naszym pożywieniu.Krystyna Walińska, koordynatorka Nocy Biologów w Centrum Przyrodniczym

Ponadto na Nocy Biologów dowiemy się więcej na temat ziołolecznictwa oraz tzw. indeksu masy ciała.

Centrum Przyrodnicze szykuje również specjalny pokaz pt. „Czy wiesz co jesz?”. Poprowadzi go Lidia Aleksandrowicz, dietetyk z fundacji „Zdrowie na miarę”, która wytłumaczy, jak czytać etykiety produktów spożywczych.

Będziemy starali się nauczyć interpretować to, co jest napisane na opakowaniach. Oczywiście pani Aleksandrowicz przyniesie dużo opakowań, które będzie analizowała. Ale zachęcamy też wszystkich uczestników, żeby zabrali produkty, które często spożywają, aby wspólnie można było rozszyfrować ich skład i wartość odżywczą.Krystyna Walińska

Noc Biologów w Centrum Przyrodniczym rozpocznie się w piątek, 11 stycznia o godzinie 16:00 i potrwa do 20:00. Większość pokazów i warsztatów, z wyjątkiem zajęć „Czy wiesz, co jesz?” odbędzie się w sali wystaw interaktywnych. Więcej informacji – w poniższym programie i po telefonicznym lub mailowym kontakcie z Centrum Przyrodniczym.

CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA
16:00-20:00

Białka, lipidy, cukry, czyli po co jemy

W ramach pokazu stworzymy mini-laboratorium, w którym nasi specjaliści przybliżą wybrane właściwości fizyczne i chemiczne podstawowych składników odżywczych. Poznamy funkcje tych związków w naszym organizmie, co pozwoli nam zrozumieć potrzebę ich stałego uzupełniania.

bez ograniczeńSala wystaw interaktywnychBez ograniczeńNie
16:00-20:00

Zdrowie na talerzu – witaminy

W trakcie zajęć warsztatowych ich uczestnicy dowiedzą się, jakie witaminy, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, znajdują się w popularnych produktach spożywczych i na czym polega ich rola.

bez ograniczeńSala wystaw interaktywnychBez ograniczeńNie
16:00-20:00

Niezłe ziółka, czyli krótko o ziołolecznictwie

Wśród otaczających nas chwastów można znaleźć wiele roślin, które przez lata służyły do leczenia. W ostatnich latach wracamy do tych darów natury. Nasi specjaliści zaprezentują wybrane gatunki ziół i opowiedzą o ich właściwościach leczniczych.

bez ograniczeńSala wystaw interaktywnychBez ograniczeńNie
16:00-20:00

Tajemnice BMI

Podczas warsztatów rozszyfrujemy skrót BMI i dowiemy się co ten indeks oznacza. Będzie można też samodzielnie obliczyć ten współczynnik i określić, czy masa naszego ciała jest prawidłowa, czy też należy bardziej zadbać o siebie.

bez ograniczeńSala wystaw interaktywnychBez ograniczeńNie
16:00-20:00

Zdrowie masz we krwi

Zajęcia w przystępny sposób zapoznają uczestników z zasadami doboru grup krwi do transfuzji. Określą, kto może być uniwersalnym dawcą, a kto biorcą, gdyż, jak wiadomo, podczas transfuzji krwi, nie każdy może oddać nam swoją krew. Wyjaśnimy dlaczego krew jest tak ważna dla naszego organizmu.

bez ograniczeńSala wystaw interaktywnychBez ograniczeńNie
18:00-20:00

Czy wiesz co jesz?

Prowadzą: Lidia Aleksandrowicz z Fundacji „Zdrowie na miarę”

Zajęcia mają charakter pokazowo – warsztatowy. W ich trakcie dowiesz się, które produkty spożywcze warto kupować. Nauczysz się rozumieć informację żywieniową na etykietach, aby móc ocenić, czy kupowana żywność zawiera potrzebne Twojemu organizmowi składniki pokarmowe.
Porozmawiamy o nabiale, płatkach śniadaniowych, chlebie i innych produktach.
Weź ze sobą opakowania ulubionych produktów. Rozszyfrujemy ich skład i wartość odżywczą.
Na pokaz specjalny obowiązuje rezerwacja.
Chętnych prosimy o zgłoszenia telefoniczne lub mailowe:
tel.: 660 481 635,
e-mail: cp@centrumnaukikeplera.pl.

bez ograniczeńSala 10845Tak

 

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close