ZIELONA GÓRA:

Fundacja Lyada zabierze nas w kulinarną i taneczną podróż do Indii

Było już spotkanie na temat Panamy w mediatece Góra Mediów. Dzięki projektowi „Coolturalna Zielona Góra” przeniesiemy się teraz do Indii. Do poznania tego kraju, pełnego rozmaitych języków i kultur, zachęca fundacja Lyada.

Indie kojarzą się między innymi z orientalną kuchnią – charakterystycznymi potrawami i przyprawami.

Przyprawy, które wykorzystujemy do potraw kuchni indyjskiej, są również wykorzystywane w medycynie ajurwedyjskiej. Warto więc informować naszych gości, aby korzystali z tego zdrowego jedzenia. W Indiach są pierożki, przygotowywane inaczej, bo w kruchym cieście, z nadzieniem wegetariańskim. Są również z nadzieniem mięsnym. Popularny jest również kurczak tikka masala – potrawy, które wypiekane są w piecu tandori.Agnieszka Rzaniak, właścicielka indyjskiej restauracji

I właśnie na miniwarsztatach kulinarnych, które zorganizuje Lyada, będziemy mogli zobaczyć ten piec i to, jak przygotowuje się w nim dania. Oprócz kurczaka nauczymy się też, jak przygotowywać np. indyjskie chlebki. Będzie to ostatnie plenerowe spotkanie w ramach „Coolturalnej Zielonej Góry”.

To takie pożegnanie wakacji po indyjsku, kolorowo. Będziemy tańczyć – mamy dwie tancerki, które pokażą typowe tańce indyjskie. Będzie joga na trawie, rozmowa z podróżniczką, rozmowa z Agnieszką Rzaniak i jej kucharzami na temat gotowania i przypraw. Mamy jeszcze kilka małych niespodzianek, które czekają na wszystkich.Agnieszka Mikołajska, fundacja Lyada

W ostatniej plenerowej odsłonie projektu „Coolturalna Zielonej Góra” będzie można wziąć udział w ten piątek, 23 sierpnia o 17:00 w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Zielonogórskiego.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Tagi
Zobacz więcej
Back to top button
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: