ZIELONA GÓRA:

Fundacja Lyada zabierze nas w kulinarną i taneczną podróż do Indii

Było już spotkanie na temat Panamy w mediatece Góra Mediów. Dzięki projektowi „Coolturalna Zielona Góra” przeniesiemy się teraz do Indii. Do poznania tego kraju, pełnego rozmaitych języków i kultur, zachęca fundacja Lyada.

Indie kojarzą się między innymi z orientalną kuchnią – charakterystycznymi potrawami i przyprawami.

Przyprawy, które wykorzystujemy do potraw kuchni indyjskiej, są również wykorzystywane w medycynie ajurwedyjskiej. Warto więc informować naszych gości, aby korzystali z tego zdrowego jedzenia. W Indiach są pierożki, przygotowywane inaczej, bo w kruchym cieście, z nadzieniem wegetariańskim. Są również z nadzieniem mięsnym. Popularny jest również kurczak tikka masala – potrawy, które wypiekane są w piecu tandori.Agnieszka Rzaniak, właścicielka indyjskiej restauracji

I właśnie na miniwarsztatach kulinarnych, które zorganizuje Lyada, będziemy mogli zobaczyć ten piec i to, jak przygotowuje się w nim dania. Oprócz kurczaka nauczymy się też, jak przygotowywać np. indyjskie chlebki. Będzie to ostatnie plenerowe spotkanie w ramach „Coolturalnej Zielonej Góry”.

To takie pożegnanie wakacji po indyjsku, kolorowo. Będziemy tańczyć – mamy dwie tancerki, które pokażą typowe tańce indyjskie. Będzie joga na trawie, rozmowa z podróżniczką, rozmowa z Agnieszką Rzaniak i jej kucharzami na temat gotowania i przypraw. Mamy jeszcze kilka małych niespodzianek, które czekają na wszystkich.Agnieszka Mikołajska, fundacja Lyada

W ostatniej plenerowej odsłonie projektu „Coolturalna Zielonej Góra” będzie można wziąć udział w ten piątek, 23 sierpnia o 17:00 w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Zielonogórskiego.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close