ZIELONA GÓRA:

Co leży ci na wątrobie? Może nieświeże jedzenie? Sprawdzaj punkty gastronomiczne!

Niezależnie od tego, czy zabieramy prowiant na wakacje, czy jemy w restauracjach lub smażalniach, warto zwrócić uwagę na przechowywanie żywności. Latem, z powodu nieraz wysokich temperatur, jest to szczególnie ważne.

Unikajmy otwartych bazarów, które znajdują się w miejscach silnie nasłonecznionych. Uważajmy także na chłodnie.

Zdarza się, że gdzieś pojawia się stragan z żywnością, z mięsem – nazwijmy to – swojskim, ale nie spełnia warunków higienicznych, sanitarnych. Na pewno wystarczy na to spojrzeć, że mięso jest świeże, bo musi mieć swój wygląd. Sprawdzajmy daty przydatności do spożycia. Sprawdzajmy, jak wyglądają lodówki w supermarketach, czy nie mają dużej ilości lodu. Może to świadczyć o tym, że dawno nie były uporządkowane. Mogło dojść również do nadmrożenia produktów, a powtórnie zamrożone mogą stanowić zagrożenie bakteriologiczneradziła mgr inż. Dorota Baranowska, państwowy powiatowy inspektor sanitarny Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Zielonej Górze.

Co z foodtruckami? Jedzenie z ciężarówek na kółkach jest kontrolowane. Sanepid nie odnotował wielu próśb o interwencję.

To są tak zwane miejsca mobilne. Są one zgłaszane do sanepidu. Nasi inspektorzy przeprowadzają kontrole i tam gdzie, te miejsca nie spełniają wymogów, nie mają pozwolenia na prowadzenie sprzedaży. Generalnie uważam, że nie należy się tego bać, bowiem rzadko się zdarza, że wpływa do nas prośba o interwencję. To też są rzeczy przez nas badane i kontrolowane.mgr inż. Dorota Baranowska

Poza tym sanepid sprawdza miejsca sprzedaży lodów gałkowych. W Zielonej Górze zostały nałożone dwa mandaty. Powtórna kontrola wykazała, że punkty sprzedaży są już bezpieczne.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close