UCZELNIA:

Jak śmieją się szczury i konie? O tym – na Dniach Języków Obcych

Pełne naukowej refleksji, ale i rozrywki są Dni Języków Obcych na Uniwersytecie Zielonogórskim. Tematem jest humor, żart i komizm obecny w różnych językach. Słuchacze mogą się np. przekonać, jak bardzo humor jest powiązany z kulturą, psychologią, a nawet biologią.

Podobno nie ma nic gorszego, niż tłumaczenie, czemu dowcip jest śmieszny. Naukowcy potrafią jednak zachować proporcje między humorem a powagą swoich wystąpień.

Tym razem wyjątkowo udało nam się powiązać myśl naukową z takim zupełnie ludzkim odruchem śmiechu czy chociaż uśmiechu. Były referaty, w trakcie których rzeczywiście dało się usłyszeć śmiechy w auli, w której odbywają się obrady. Cieszę się, że udało nam się wywrzeć taki efekt.dr Małgorzata Karczewska, Instytut Neofilologii UZ

Jeden z referatów na temat humoru przygotowała dr Ewa Tichoniuk-Wawrowicz. Dotyczył śmiechu i uśmiechu w świecie zwierząt. Okazuje się, że powiedzenie „koń by się uśmiał”, ma swoje uzasadnienie w przyrodzie.

Było dużo ciekawych w moim przekonaniu ilustracji dotyczących różnych gatunków zwierząt, dlatego że bogatą mimikę mają na przykład koniowate. Była mowa o szczurze i jego chichocie. Okazuje się, że szczury też się śmieją, tylko ich śmiech jest niesłyszalny dla ludzkiego ucha. I okazuje się, że jest wiele sygnałów zabawy, które łączą przeróżne gatunki i zamieniają się w język uniwersalny.dr Ewa Tichoniuk-Wawrowicz, Zakład Filologii Romańskiej Instytutu Neofilologii UZ

Ideą Dni Języków Obcych jest promowanie kierunków filologicznych na Uniwersytecie Zielonogórskim. Na zielonogórskiej uczelni można podjąć np. studia z filologii angielskiej, germańskiej i romańskiej.

autorzy: Aleksandra Pietruszewska, Jerzy Jackowski

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Tagi
Zobacz więcej
Back to top button
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close