LUBUSKIE:

Przez żołądek do serca turystów? Przyjechać tu, by odpocząć i dobrze zjeść

– Zachęcaliśmy, ale ludzie na początku podchodzili do tego z dystansem. Pamiętam, jak na Liście Produktów Tradycyjnych było 5 pozycji z naszego regionu – mówi wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn. Dziś liczba ta wzrosła do 78.

Urząd Marszałkowski wydał publikację „Tradycyjna kuchnia regionu lubuskiego”, w której można znaleźć wszystkie zarejestrowane produkty regionalne, wytwarzane tradycyjnymi metodami.

Ich twórcy spotkali się niedawno w Urzędzie Marszałkowskim podczas Forum Produktów Regionalnych. By odnaleźć swój wyrób na Liście Produktów Tradycyjnych, trzeba go wytwarzać przez minimum ćwierć wieku. Liczba zarejestrowanych produktów w skali całego kraju to blisko 1800. Spis prowadzony jest od 10 lat. Nim się tam znajdzie, musi przejść formalną drogę od marszałka województwa po ministra rolnictwa.

Publikacja wydana przez Urząd Marszałkowski jest w formie segregatora, bo pozostaje otwarta na kolejne produkty regionalne. Te są różnorodne, jak różnorodna jest ludność, która przybyła na nasze ziemie po 1945 r.

Przepisy były z różnych stron. Jesteśmy społecznością, która napłynęła z różnych stron dawnej Polski, kresów wschodnich, ale też z centralnej Polski, z robót przymusowych. Każdy przywiózł swoje smaki, które były potem wytwarzane.Stanisław Tomczyszyn, wicemarszałek województwa lubuskiego

Wicemarszałek województwa lubuskiego uważa, że warto się tymi smakami chwalić i przyciągać nimi do naszego regionu turystów. Zadbać ma o to m.in. Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego, czyli jednostka powstała przy Urzędzie Marszałkowskim, która organizowała ostatnie forum.

Chcemy wytworzyć porządną markę województwa lubuskiego, żebyśmy mogli te nasze produkty w różnych miejscach kupić. Turyści, którzy przyjeżdżają do nas szukają przecież miejsc, w których mogą spróbować lokalnych smaków.Stanisław Tomczyszyn, wicemarszałek województwa lubuskiego

Zdaniem Tomczyszyna atutem naszych produktów jest ich różnorodność.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close