LUBUSKIE:

Ochla żegna lato i staje „U Progu Jesieni”

Len i kukurydza będą motywami przewodnimi imprezy w Muzeum Etnograficznym w Ochli. Podczas niej zaprezentowane zostaną bukowińskie tajniki żniw i lniane tajemnice, czyli jak wygląda obróbka i zastosowanie tej rośliny.

Astronomiczna jesień rozpoczyna się 22 września i kilka dni później jej początek uczci Muzeum Etnograficzne w Ochli. Podczas kilku godzin zielonogórzanie i wszyscy chętni, będą mogli zobaczyć prezentację tradycyjnych gospodarskich prac przy obróbce lnu oraz żniwa kukurydziane w wykonaniu bukowińskiego zespołu. O szczegółach wydarzenia opowiada jego koordynatorka Anna Kamińska.

Anna Kamińska

Poniżej prezentujemy program imprezy:

  • 11.00 (scena) Uroczyste otwarcie imprezy „U PROGU JESIENI”
  • 12.00 (scena) Muzyka biesiadna w wykonaniu Grzegorza Więckowskiego
  • 12.30  (scena) „JAK TO ZE LNEM BYŁO”- animacja teatralna baśni M. Konopnickiej
  • 13.00 ( scena) Przedstawienie  “NA STRAGANIE”-  Grupa Teatralna z Ośrodka Kolory Życia
  • 11.00 – 16.00 ( zagroda z Krobielewa ) Prezentacje tradycyjnych prac gospodarskich przy obróbce lnu: (międlenie, cierlenie, czesanie, przędzenie)
  • 14.00 – 15.00 (zagroda z Mariankowa) Widowisko „ŁUPACZKA Z TAŃCEM” czyli żniwa kukurydziane po bukowińsku  w wykonaniu bukowińskiego zespołu „WATRA” z Brzeźnicy- tradycyjne prace przy obróbce kukurydzy połączone ze śpiewem i zabawą
  • 15.00 (scena) Koncert bukowińskiej kapeli  “SYRBA”

„U Progu Jesieni” odbędzie się w niedzielę 25 września, w godzinach od 11:00 do 16:00. Wstęp kosztuje 6 zł od osoby, dzieci do 7 roku życia wejdą za darmo.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close