LUBUSKIE:

Lasy są pełne grzybów, ale czy wszystkie można zjeść?

Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze przypomina o zbieraniu grzybów z głową. Największym zagrożeniem jest niewiedza grzybiarzy. Coś co na pierwszy rzut oka przypomina pieczarkę może okazać się śmiertelnie niebezpiecznym muchomorem sromotnikowym. Jak zapobiec zatruciom? Na to pytanie odpowiada mgr Dorota Gonczar, grzyboznawca.

mgr Dorota Gonczar, grzyboznawca

Warto pamiętać, że nie każdy powinien jeść borowiki, czy prawdziwki. Może to doprowadzić do silnego zatrucia pokarmowego. Kto powinien się wystrzegać grzybów i co zrobić, jeśli ktoś się źle poczuje?

mgr Dorota Gonczar, grzyboznawca

 

Autor: Maciej Skorżepo

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close