KOSZYKÓWKA:

Nowi gracze już w Zielonej Górze, Stelmet BC opowiada o przygotowaniach

Stelmet BC Zielona Góra prawie w komplecie. Prawie, bo w zespole brakuje reprezentantów Polski, którzy szykują się na eliminacje do przyszłorocznego Eurobasketu. W Zielonej Górze są już za to nowi gracze: Julian Vaughn i Akselis Vairogs.

Jure Drakslar, trener od przygotowania fizycznego zdał raport o stanie zdrowia obecnych zawodników, którzy teraz pracują nad motoryką. Zajęcia są modyfikowane indywidualnie pod graczy.

Jure Drakslar

Drakslar przyznał, że drobny problem z kolanem ma Thomas Kelati. A po raporcie medycznym głos zabrali nowi zawodnicy, pozyskani w końcu ubiegłego tygodnia. To Amerykanin Julian Vaughn, z którym klub związał się dwuletnią umową i doświadczony Łotysz Akselis Vairogs. Pierwszy ma 27 lat i jest podkoszowym, który w Europie grał m.in. w PAOK-u Saloniki. Z tym zespołem dwa lata temu miał okazję zagrać w hali CRS. Vairogs ma 31 lat i może grać na pozycjach 2 i 3. W lidze polskiej miał okazję występować w barwach Śląska Wrocław w sezonie 2011/2012.

Akselis Vairogs

Julian Vaughn

Najwięcej jednak o sytuacji w klubie, zbudowanym składzie, jak i o europejskich pucharach mówił Janusz Jasiński. Przypomnijmy mistrz Polski zagra ostatecznie w Lidze Mistrzów FIBA. Zielonogórzanie znaleźli się w grupie E z AEK-em Ateny, Besiktasem Stambuł, Partizanem Belgrad, Dinamo Sassari, Ludwigsburgiem, Szolonoki Olaj i Charleoi. Właściciel klubu mówił dziś o szczegółach tego nowego projektu. Bezpośredni awans, dodajmy,  wywalczą cztery najlepsze zespoły.

Janusz Jasiński

Sztab szkoleniowy oprócz trenera Artura Gronka tworzyć będą dotychczasowi asystenci Andrzej Adamek i Arkadiusz Miłoszewski. Do funkcji szkoleniowca Muszkieterów Nowa Sól, które są bezpośrednim zapleczem Stelmetu BC przymierzany jest Artur Cielma, dotychczas pracujący z młodzieżą w SKM Zastal. Poniżej cała konferencja prasowa mistrzów Polski.

Konferencja prasowa Stelmetu BC 23-08

 

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close