ZIELONA GÓRA:

Wstęgi przecięte, można się wspinać!

Większa od poprzedniczki o 50%, wyższa i stwarzająca dużo więcej możliwości – ścianka wspinaczkowa, która została wykonana za pieniądze z Budżetu Obywatelskiego już przyjmuje miłośników wspinaczki!

Uroczyste otwarcie i przecięcie wstęgi nastąpiło dziś, a zaraz po opadnięciu czarnej kurtyny fachowcy w dziedzinie wspinaczki zaprezentowali namiastkę możliwości, jakie stwarza nowa ścianka, która w sumie ma ponad 160 mkw powierzchni.

Ścianka od przyszłego tygodnia będzie otwarta właściwie codziennie od 19:00 do 21:30 dla każdego. W niektóre soboty też będzie czynna. Zapraszamy na zajęcia, będziemy uczyć wspinaczki dzieci w sekcji wspinaczkowej dziecięcej. Każdy może spróbować, nie trzeba specjalnych umiejętności, tylko chęci.Dariusz Machniak, Klub Wysokogórski Zielona Góra

Inicjatorzy i pomysłodawcy zgłoszenia ścianki do Budżetu Obywatelskiego zebrali pod swoim projektem 1100 podpisów. Obecnie prowadzą otwarty konkurs na nazwę ścianki.

Wpadliśmy na pomysł, żeby zrobić konkurs na nazwę. Część konkursu jest na Facebooku, a część tutaj podczas imprezy otwierającej, można wypełnić formularz i wskazać swoją propozycję.Andrzej Głód, Klub Wysokogórski Zielona Góra

Jednym z pierwszych, który spróbował wspinaczki na nowej ściance był Sebastian Maćkowiak.

Mieliśmy wcześniej wspinanie tylko bez liny, a teraz do treningów mamy wiele możliwości. To jest zupełnie inne wspinanie, ale dużo fajniejsze. Najbardziej brakowało nam robienia wytrzymałości. Jeżeli będziemy robić te ścieżki powtarzalnie, to zrobimy wytrzymałość, która przyda nam się w skałach.Sebastian Maćkowiak

Dziś, podczas imprezy otwierającej, swoich sił na nowej ściance mógł spróbować każdy chętny. Nie brakowało też dzieci, które stanęły również do rywalizacji.

Inwestycja kosztowała ponad 150 tys. zł.

 

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close