UCZELNIA:

Transfer nauki do biznesu i odwrotnie? Jest porozumienie uczelni i przedsiębiorców

– Innowacyjna gospodarka bez współpracy z uczelnią się nie uda – mówiły wczoraj władze Uniwersytetu Zielonogórskiego, przedstawiciele Lubuskiego Sejmiku Gospodarczego oraz przedsiębiorcy przy okazji podpisania porozumienia, które zakłada ścisłą współpracę sejmiku z uczelnią.

Oficjalny dokument podpisał wczoraj prof. Wojciech Strzyżewski, prorektor ds. studenckich oraz Marian Babiuch, marszałek Lubuskiego Sejmiku Gospodarczego.

Mówimy o tym, że chcemy być innowacyjni. Jeżeli chcemy mieć gospodarkę innowacyjną, to bez nauki nie da się tego zrobić. Sama nauka też dla siebie nie będzie wymyślać. Chodzi o nawiązanie współpracy, stworzenie platformy, gdzie będziemy rozmawiać, tworzyć wspólne pomysły, projekty, przedsięwzięcia, w kierunku innowacyjności.Marian Babiuch, marszałek Lubuskiego Sejmiku Gospodarczego

Porozumienie zakłada m.in. tworzenie wspólnych projektów i seminariów po to, aby właściwie ukierunkować potencjał naukowy Uniwersytetu Zielonogórskiego.

Uczelnia ma spore zadanie, poza kształceniem podstawowym, współpracę z przemysłem, z otoczeniem gospodarczym. To bardzo istotny element, wpisany nawet w ustawę Prawo o Szkolnictwie Wyższym. Powinniśmy myśleć o transferze wiedzy, o komercjalizacji wyników badań naukowych. Powinniśmy myśleć o poszukiwaniu tematów praktycznych, które oczekują na rozwiązanie, z wykorzystaniem pewnych elementów naukowych. Model kształcenia też powinien być dopasowany do oczekiwań rynku pracy.prof. Andrzej Pieczyński, prorektor ds. rozwoju i współpracy z gospodarką UZ

Pierwsze seminarium środowisk naukowych i przedsiębiorców odbędzie się za tydzień. Będzie dotyczyło strategii rozwoju województwa lubuskiego. – Będziemy dyskutować, jak widzimy rozwój tej naszej małej ojczyzny – dodał Marian Babiuch.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Tagi
Zobacz więcej
Back to top button
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close