ROZMOWA NA 96 FM:

W Zielonej Górze jest kolorowo, a to jeszcze nie koniec

Wiosna w mieście w pełni, a uroku dodają jej kolorowe nasadzenia, które zdobią zielonogórskie parki, skwery i pasy zieleni. Krzysztof Sikora, prezes Zakładu Gospodarki Komunalnej zapowiada, że to jeszcze nie koniec.

Przy okazji Świąt Wielkanocnych akcentów z nimi związanych również nie zabrakło. Choćby na deptaku można było ujrzeć kosze kwiatów w kształcie wielkanocnych jajek. W innym miejscu kwiaty ułożyły się w napis „I love ZG”. Kolorowych elementów, zdobiących miasto będzie przybywać, o czym w Rozmowie na 96 FM mówił Krzysztof Sikora, prezes ZGK.

Chcemy grać tym kolorem i chcemy ten kolor utrzymywać, żeby jeszcze w niektórych miejscach to wzmocnić. Za chwilę maj i za chwilę też zmiana z wiosny na lato. Będziemy dosadzać nowe byliny, kwiaty, sadzonki typowo letnie. Zmienią się ronda, zmienią się ukwiecenia miasta, oczywiście ukwiecenia głównych ulic, takich jak Westerplatte czy tereny wokół deptaka. W paru miejscach na pewno zaskoczymy mieszkańców.Krzysztof Sikora, prezes ZGK

Sikora powiedział, że inspiracje pochodzą z różnych miast.

Takie inspiracje w przypadku łąk kwietnych wychwyciliśmy, że mogą być fajnym elementem dekoru miasta. Fajna łąka kwietnia powstaje na Fabrycznej, druga na Botanicznej, przy skręcie na Ochlę. Na pewno będzie bardzo fajny efekt. Takie łąki powstają w innych miastach, np. w Gdańsku, Krakowie. Szukamy inspiracji, jeździmy, uczymy się.Krzysztof Sikora, prezes ZGK

W programie także m.in. o opryskach kleszczy, a także o sortowaniu śmieci. Rozmowa na 96 FM do zobaczenia na portalu wZielonej.pl i na Facebooku.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close