ROZMOWA NA 96 FM:

Bachanalia dziś, a Bachanalia kiedyś to dwa różne światy

– To były kameralne imprezy studenckie, które nie miały nic wspólnego z takim rozmachem, jak w tej chwili – wspomina dawne Bachanalia profesor Wojciech Strzyżewski, prorektor Uniwersytetu Zielonogórskiego ds. studenckich.

Za bachanaliowymi imprezami prawie pół wieku. Nazwa jest unikatowa w skali całego kraju. Przez lata charakter imprez tak, jak struktura uczelni się zmieniał.

Wszyscy na początku się pytali, dlaczego Bachanalia, no wiadomo – Gród Bachusa. Wszędzie są Juwenalia i niektórzy goście nie wiedzą, dlaczego Bachanalia. Jeśli miałbym porównać, to… nie ma porównania dzisiejszych imprez, z tymi Bachanaliami, w których uczestniczyłem. To były skromne imprezy. Niektóre odbywały się osobno. Wyższa Szkoła Inżynierska miała swoje imprezy, a Wyższa Szkoła Pedagogiczna miała swoje imprezy. O takich artystach, którzy uczestniczą teraz w koncertach wieczornych nie było nawet mowy.prof. Wojciech Strzyżewski

Prorektor Uniwersytetu Zielonogórskiego podkreślił, że organizatorzy Bachanaliów – przedstawiciele Parlamentu Studenckiego mają wolną rękę w organizowaniu święta dla żaków oraz doborze np. artystów. Prof. Strzyżewski sam aktywnie bierze udział w 49. edycji Bachanaliów.

Byłem wczoraj na koncercie, będę dzisiaj na koncercie. Pochwała dla naszych studentów, bo zestaw wczorajszy na czele z Organkiem i dzisiejszy na czele z Nosowską, to są artyści z I ligi. Widzowie powinni być zadowoleni, polecałbym się tylko cieplej ubrać na wieczór.prof. Wojciech Strzyżewski

W Rozmowie na 96 FM także o rekrutacji na kolejny semestr, nowych kierunkach, elektronicznych indeksach, a także zmianach w szkolnictwie wyższym, podyktowanym tzw. Ustawą 2.0. Program na portalu wZielonej.pl i na radiowym Facebooku.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close