LUBUSKIE:

Cudze chwalicie, a swoje… poznacie. Produkty tradycyjne naszego regionu w jednym miejscu

„Tradycyjna kuchnia regionu lubuskiego” – to publikacja Urzędu Marszałkowskiego, w której znajdziemy wszystkie zarejestrowane produkty regionalne, wytwarzane tradycyjnymi metodami.

Lista Produktów Tradycyjnych to spis blisko 1800 produktów z całej Polski. Istnieje od 10 lat, a żeby dany produkt mógł się na niej znaleźć musi być wytwarzany od minimum 25 lat.

O publikacji i powodach jej powstania mówi Arkadiusz Dąbrowski, dyrektor Departamentu Programu Rozwojów Obszarów Wiejskich.

Jesteśmy w bardzo dobrym kontakcie z producentami. Mamy cały czas możliwość próbowania tych produktów i chcieliśmy umożliwić możliwość zakupu tych produktów lubuszanom. Stwierdziliśmy, że trzeba zebrać to w jedną całość i wyprodukować publikację z kontaktami do producentów, żeby lubuszanie też mieli bezpośredni dostęp i mogli próbować tych wyśmienitych rzeczy.Arkadiusz Dąbrowski, dyrektor Departamentu Programu Rozwojów Obszarów Wiejskich

Nasz region ma zarejestrowanych 78 produktów. Tradycja i wysoka jakość, to ich wspólny mianownik. Kategorie są już różne. Od produktów mięsnych, przez sery, produkty mleczne, aż po napoje i miody.

Ta tradycja została przywieziona na nasze tereny przez naszych ojców i dziadków. Trzeba przynajmniej 25 lat udokumentować to, że produkt był wytwarzany na tym terenie. Produkty są wytwarzane z najwyższej jakości składników, są smaczne, zdrowe.Stanisław Tomczyszyn, wicemarszałek województwa lubuskiego

Produkt nim trafi na listę musi przejść długą formalną drogę. Najpierw należy złożyć wniosek do marszałka województwa, po pomyślnej weryfikacji trafia na biurko ministra rolnictwa. Publikacja pozostaje otwarta, jest dostępna w formie segregatora, zaś w formie elektronicznej można ją znaleźć na stronie lubuskie.pl.

Zobacz więcej
Back to top button
0:00
0:00