poniedziałek , 29 Maj 2017
Home / Informacje / Zielona Góra / Przepis na smaczne Andrzejki
Mniam! (fot. www.sxc.hu)

Przepis na smaczne Andrzejki

1) Śliwki zawinięte w boczku wędzonym i zapieczone w piekarniku. Wystarczy nastawić go na 180 stopni i zapiekać 15-20 minut. Żeby naszym gościom wygodniej się jadło można nabić je na wykałaczki. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

2) Kopertki z ciasta francuskiego nadziewane serem pleśniowym i żurawiną. Wystarczy pokroić ciasto francuskie na kwadraty, ułożyć na nich pokrojony w małe trójkąciki ser pleśniowy i dodać po kilka owoców żurawiny. Potem tylko zakleić i wstawić do piekarnika w temperaturze 200 stopni na 20 minut. Jeśli ktoś nie lubi sera pleśniowego i żurawiny może użyć jako nadzienia podsmażone pieczarki z cebulką. Ja wolę te z serem, ale wybór już należy do was i waszych gości.

3) Koreczki z oliwkami, pieczarkami konserwowymi, serem żółtym, kabanosami. Po prostu kupujecie to co lubicie, kroicie wszystko w kostkę i nakłuwacie po kilka składników na wykałaczkę. Na każdej mogą być inne składniki to już zależy od waszych smaków. Po przygotowaniu takich koreczków wystarczy przeciąć jabłko na pół i powbijać je tak by wyglądało to jak jeż. Takie nakłute połówki układamy na talerzu.

4) Sałatka z kurczakiem. Wystarczy pokroić i usmażyć fileta z kurczaka z przyprawą „złoty kurczak”, na trudniej patelni podsmażyć płatki migdałowe. Wymieszać ostudzonego kurczaka i migdały i dodać do nich pokrojonego ananasa i majonez.

5)Makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich znajomych ciepłym daniem, które jest pyszne i łatwe w przygotowaniu, wystarczy, że kupicie paczkę szpinaku, makaron świderki, opakowanie słonecznika łuskanego pierś z kurczaka i 2 ząbki czosnku. Kurczaka oczywiście smażymy doprawiając go wegetą. Ugotowany makaron dorzucamy do smażącego się kurczaka, dodajemy szpinak, podsmażony słonecznik, sprasowany czosnek i do smaku dodajemy sól, pieprz, bazylię i oregano.

6) Łosoś z nadzieniem. Plastry łososia wędzonego posmarować wcześniej przygotowanym białym serkiem wymieszanym z chrzanem. Zawinąć i ułożyć na talerzu.

7) Krakersy z jajkiem. Na krakersy kupne nakładamy plastry ugotowanego jajka. Nakładamy na to majonez i dekorujemy szczypiorkiem. Ogórki nadziewane warzywnym twarożkiem- Twaróg rozgnieć ze śmietaną. Paprykę umyj i pokrój w drobną kosteczkę, szczypiorek umyj i posiekaj, listki rozmarynu umyj i posiekaj drobniutko. Warzywa wymieszaj ze śmietaną i ugniecionym twarożkiem, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, sporą ilość soli i pieprzu, wymieszaj. Ogórki umyj i pokrój na mniejsze kawałki – z jednego boku tnij pod kątem, a z drugiego na prosto. Następnie wydrąż miąższ (łyżką do wydrążania melonów lub delikatnie zwykłą małą łyżeczką) i nadziej twarożkiem. Ogórki podawaj od razu z dekoracją ze świeżego rozmarynu.

Autor: Martyna Nadstoga

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Komentarze

X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close