SPORT:

Sporty walki? To dla każdego!

– Tu pracują wszystkie kończyny, głowa. To sport ogólnorozwojowy, który nie polega na biciu się – mówi Adam Sadura, wiceprezes Fight Clubu Zielona Góra, który w Godzinie Rektorskiej zachęcał do spróbowania swoich sił w sportach walki.

Sporty walki cieszą się obecnie dużą popularnością. Chętnie oglądane są gale KSW, w których walczy się w ramach mieszanych sztuk walki. To właśnie w Fight Clubie Zielona Góra przygotowywał się do ostatniej walki w KSW Mateusz Gamrot.

Marcin Bilman, który pochodzi z Zielonej Góry zasugerował Mateuszowi, żeby przyjechał tutaj i szykował się do walki. Mateusz z tego zaproszenia skorzystał i trenował z Arkadiuszem Cyrukiem i Pawłem Tomczakiem.Adam Sadura

Arkadiusz Cyruk jest założycielem Fight Clubu, który istnieje w 2005 r. Nazwa pochodzi od… programu, który był emitowany w stacji Eurosport.

Kiedyś nie było youtube, nie było dostępu do materiałów. Praktycznie walki można było oglądać tylko w Eurosporcie. Trener Cyruk miał ogromne osiągnięcia, m.in. zdobył Puchar Świata postanowił sam założyć klub. Najpierw siedziba klubu była w Zespole Szkół Technicznych przy ul. Wrocławskiej. Gdy zauważyliśmy, jak wiele osób przychodzi na treningi, pomyśleliśmy o czymś innym.Adam Sadura

Od dwóch lat zawodnicy Fight Clubu trenują w  Funfit II przy Al. Zjednoczenia. Klub liczy ok. 70 zawodników. Twarzą i wizytówką Fight Clubu jest obecnie Marcin Bodnar.

Marcin będzie walczył niedługo na gali u Tomasza Makowskiego z przeciwnikiem ze Słowacji. Pamiętajmy, że to obecnie TOP 5 najlepszych zawodników K1 w Polsce w wadze ciężkiej. To kandydat na mistrza świata w kickboksingu.Adam Sadura

Zajęcia odbywają się codziennie o 16:30.

Można przyjść, zobaczyć. Nie trzeba od razu boksować. Tylko trzeba być punktualnie.Adam Sadura

Więcej o Fight Clubie Zielona Góra w całej rozmowie z Adamem Sadurą, która do zobaczenia powyżej.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close