AZS:

Nie mieli ligi, więc stworzyli ją sami!

PKM Zachód Persa AZS Uniwersytetu Zielonogórskiego, Drzonkowianka PKM Zachód Racula, Paolo Gorzów i Madness Chocianów – to uczestnicy lubuskiej II ligi futsalu.

Akademicy w ubiegłym sezonie występowali w rozgrywkach organizowanych przez Dolnośląski Związek Piłki Nożnej. W tym sezonie liga tam nie wystartuje. Zielonogórzanie próbowali też wziąć udział w rozgrywkach w Wielkopolsce, jednak bezskutecznie. Stąd pomysł, by samemu zatroszczyć się o ligę. Są trzy drużyny z lubuskiego i jedna z Dolnego Śląska.

Start rozgrywek na początku grudnia. Koniec będzie na przełomie stycznia i lutego. Wystartujemy także w Pucharze Polski, na poziomie województwa lubuskiego. Zagramy w Krośnie Odrzańskim turniej 22 listopada. Mamy nadzieję, że wrócimy do tradycji reprezentowania naszego województwa na arenie centralnej. Zagra tam tylko zwycięzca turnieju w Krośnie.Marek Lemański, dyrektor biura AZS UZ

Oprócz tego akademicy będą chcieli zakwalifikować się do turnieju finałowego Akademickich Mistrzostw Polski. Nowym trenerem zielonogórzan został Maciej Dudek. W klubie zagrają m.in.: Jakub Turowski, Kacper Ryś i Mateusz Biereśniewicz.

Mamy mnóstwo zawodników nowych, pierwszorocznych. Nie ukrywam, że ta liga jest ważna, ale może ważniejsze są rozgrywki Akademickich Mistrzostw Polski. Musimy się dobrze przygotować, bo na etapie wojewódzkim mamy tylko jedno miejsce. Rok temu przegraliśmy po raz pierwszy z AWF-em Gorzów. 4 grudnia zmierzymy się z nimi w Zielonej Górze. Potem rewanż w Gorzowie, a tylko zwycięzca pojedzie na finałowy turniej. Przypomnę, byliśmy już mistrzami AMP.Marek Lemański, dyrektor biura AZS UZ

Dyrektor zapewnił, że od strony organizacyjnej, sportowej i finansowej klub będzie dobrze przygotowany do rozgrywek. Nie wykluczył walki o powrót do I ligi.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Tagi
Zobacz więcej
Back to top button
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close