niedziela , 11 Grudzień 2016
Home / Sport / AZS / Jakub Jasiński w Kwadransie Sportowym
(fot. )

Jakub Jasiński w Kwadransie Sportowym

Pływak opowiadał o tym dlaczego wybrał akurat tę dyscyplinę sportu i jak wyglądały jego pierwsze kroki na basenie. – To chyba za sprawą rodziców, bo oni mnie nakłonili do tego. Już od małego zacząłem pływać, w szkole podstawowej, w czwartej klasie. – twierdzi Jakub Jasiński. – Na początku było bardzo fajnie. Jeden trening dziennie, to była bardziej zabawa niż trening pływacki, a później z latami zamieniło się to w coraz cięższy trening. – dodaje.
 
Student III roku Wychowania Fizycznego na UZ zdradził również jak wyglądają jego treningi. – Bardzo dużo trenuję. Pływam dwa razy dziennie. Zaczynam trening rano o 6:15 do 8:30, później jeżeli jest taka szansa to jakiś trening na lądzie, siłownia, albo ćwiczenia na gumach. Drugi trening w wodzie też trwa dwie godziny i piętnaście minut, od 18:15 do 20:30. – tłumaczy. Okazuje się, że nie musi on przestrzegać jakiejś specjalnej diety. – No ogólnie na treningu tyle spalamy, że praktycznie można jeść co się chcę. Raczej wystrzegam się słodyczy, bo to najbardziej gubi. Jak się uzależni, to później ciężko zrzucić wagę. – dodaje.
 
Jakie jest największy sukces Kuby? – W 2005 roku były Mistrzostwa Europy Juniorów, tam zająłem pierwsze miejsce, zdobyłem złoty medal i srebrny. – mówi. Idol Jakub Jasińskiego? – Na pewno jest nim najlepszy pływak na świece Michael Phelps. – przyznaje bez wahania.
 
Jak według naszego gościa jest obecna kondycja polskiego pływania? – No na pewno były lepsze czasy, ale wydaje mi się, że teraz bardzo dobrze zaczynają pływać juniorzy, co dobrze rokuje. – twierdzi zawodnik Kornera.
 
Pełen zapis rozmowy z pływakiem znajdziecie poniżej

Autor: Jakub Lesiński

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close