czwartek , 22 Czerwiec 2017
Home / Kultura / Audycje / Polonistyczna prasówka: od ucznia do mistrza, czyli co studiować i na kim się wzorować [Polski na tapecie]
Audycja "Polski na tapecie" (rys. Weronika Dobrowolska)

Polonistyczna prasówka: od ucznia do mistrza, czyli co studiować i na kim się wzorować [Polski na tapecie]

Co zrobić, by zostać mistrzem polszczyzny? Można podążyć drogą tych, którzy zapracowali już na autorytet w tej dziedzinie. A jest ich – i będzie – coraz więcej, m.in. dzięki konkursowi „Mistrz Mowy Polskiej”.

O miano osoby, która poprzez swoją twórczość promuje piękno polszczyzny, stara się kandydatka z regionu. Nominację do tytułu otrzymała Joanna Kołaczkowska znana z zielonogórskiego kabaretu Hrabi. Konkurentami artystki są dziennikarze, pisarze i osobowości medialne, m.in. himalaistka Kinga Baranowska, piosenkarka Ewa Bem i autorka książek dla dzieci, Joanna Kulmowa. Głos w plebiscycie można oddać do 20 września na stronie mistrzmowy.pl.

Autorytet językowy jest ważny dla tych, którzy chcą rozwijać własne zdolności. Ich pokazaniu mogą natomiast służyć kierunki studiów związane z językiem polskim. W ramach rekrutacji na Uniwersytet Zielonogórski można starać się o przyjęcie na Zintegrowane Studia Polonistyczne. Jednym z kierunków tego rodzaju jest filologiczna obsługa internetu i e-edytorstwo. Program studiów koncentruje się na przekazaniu wiedzy o użyciu języka w świecie realnym i wirtualnym, np. przy tworzeniu internetowych czasopism. Więcej na stronie rekrutacja.uz.zgora.pl.

Szczegóły podanych informacji usłyszycie także w całości audycji.

Polski na tapecie – audycja z 16.06.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Komentarze

X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close