czwartek , 8 Grudzień 2016
Home / Informacje / Uczelnia / Wykład z bąbelkami, czyli to i owo o mydle, pianie i napięciu powierzchniowym
fot. Gregor
Campus B Uniwersytet Zielonogórski (fot. Gregor)

Wykład z bąbelkami, czyli to i owo o mydle, pianie i napięciu powierzchniowym

Zajęcia odbywają się w Kampusie B przy al. Wojska Polskiego 69. Początek wykładu o godz. 10.00 – Aula C, warsztaty rozpoczną się o godz. 11.45 w sali nr 11.

"Wykład z bąbelkami, czyli to i owo o mydle, pianie i napięciu powierzchniowym". Wykład połączony z warsztatami, prowadzenie – dr inż. Urszula Laska

Warsztat pt.: "Jak przemienić kuchnię w laboratorium naukowe?"

Godz. 11:45 – 12:45 grupa wiekowa 6-7 lat

Godz. 13:00 – 14:00 grupa wiekowa 8-9 lat

Godz. 14:15 – 15:15 grupa wiekowa 9-13 lat

Wykład: "Wykład z bąbelkami, czyli to i owo o mydle, pianie i napięciu powierzchniowym." połączony z warsztatami, prowadzenie – dr inż. Urszula Laska

Kto z nas – małych czy dużych – nie lubi zabawy z mydlanymi bańkami? Kolejne spotkanie z chemią wyjaśni studentom UNIKIDS, na czym polega rola detergentów w naszym życiu codziennym: przyjrzymy się zjawisku usuwania brudu podczas procesu mycia i prania, tworzeniu piany oraz dowiemy się, co znaczą pojęcia "surfaktant" i "napięcie powierzchniowe". Uczestnicy wykładu będą mieli okazję przekonać się, dlaczego olej nie miesza się z wodą, czy woda może zaprzeczyć prawu grawitacji oraz czy bańka mydlana musi być okrągła. Urządzimy wyścigi statków na wodzie oraz dowiemy się, jak wykorzystać swoją chemiczną wiedzę do stworzenia "bąbelkowego obrazu" i "bąbelkowej lampy-lawy".

Warsztat pt.: "Jak przemienić kuchnię w laboratorium naukowe?"

Studenci UNIKIDS dowiedzą się jakie substancje chemiczne występują w formie podstawowych produktów spożywczych i znajdują się w zasięgu ich rąk. Wystarczy trochę pomyszkować w kuchennych szufladach (oczywiście za przyzwoleniem rodziców!), aby z pomocą wody, octu, oleju, mleka, sody czy cukru przemienić kuchnię w prawdziwe laboratorium, zaskakując rodzinę i przyjaciół efektownymi doświadczeniami i naszą chemiczną wiedzą. Sprawdzimy czy sok z czerwonej kapusty rzeczywiście zawsze jest czerwony, zrobimy psikusa: "wybuchową herbatkę dla cioci", pokażemy, ze jajko jednak jest mądrzejsze od kury i może podskakiwać jak piłeczka (kura tego nie potrafi!), zabawimy się tęczowymi kolorami oraz ocenimy, na ile sympatyczny może być atrament zwany "sympatycznym". Na koniec obalimy powiedzenie: "uciekać gdzie pieprz rośnie" i przeprowadzimy zminiaturyzowaną erupcję wulkanu, po której… chyba nie będziemy musieli uciekać…
Starsi studenci przy okazji wykonywanych eksperymentów nauczą się, jak ocenić odczyn środków chemicznych domowego użytku, zbadają czy kwaśny węglan sodu rzeczywiście ma odczyn kwaśny oraz przekonają się, jaki wpływ ma kwas na celulozę, zawartą w papierze i wapń w skorupce jajka. Dowiedzą się, w jaki sposób "wyprodukować" dwutlenek węgla, a na zakończenie zaobserwują, w jaki sposób mydło zmienia własności powierzchniowe cieczy i czym to skutkuje.

Następne zajęcia na Uniwersytecie 18 stycznia 2014r. Wykład: Morskie potwory – podróż w głąb oceanu połączony z warsztatami (Gąbki-zwierzęta łazienkowe), poprowadzi dr Magdalena Łukowiak

Autor: ph

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close