Home / Informacje / Uczelnia / Młodzi przyrodnicy ponownie spotkają sie na UZ
Uczestnicy Sympozjum w roku 2012 (fot. mat. prasowe)

Młodzi przyrodnicy ponownie spotkają sie na UZ

Uczestnikami Sympozjum są młodzi naukowcy: studenci i doktoranci kierunków przyrodniczych polskich i zagranicznych uczelni. W ramach sesji posterowych oraz sesji referatowych przedstawią oni wyniki swoich prac realizowanych w ramach prac dyplomowych, studiów doktoranckich, lub też wyniki badań realizowanych w ramach działalności studenckich kół naukowych.

W tegorocznej edycji zaplanowano pracę w ramach następujących sekcji:

– Antropologia (anatomia i fizjologia człowieka, antropogeneza, biologia i ekologia człowieka),

– Biologia molekularna (bioinformatyka, modelowanie procesów biologicznych, biochemia, biologia komórki, genetyka,  mikrobiologia),

– Biotechnologia (biofizyka, biotechnologia, chemia),

– Botanika (botanika, fizjologia roślin),

– Ekologia (architektura i ekologia krajobrazu, ekologia roślin, ekologia zwierząt),

– Ochrona Przyrody (bioróżnorodność, ochrona zasobów naturalnych     edukacja przyrodnicza),

– Zoologia (bezkręgowce, kręgowce, anatomia i fizjologia zwierząt, filogeneza i ontogeneza zwierząt).

W konferencji zapowiedziało swój udział około 150 osób, w tym ok. 100 czynnych uczestników. Reprezentowane są ośrodki naukowe m.in. takie jak: Uniwersytet Zielonogórski – Wydział Mechaniczny (kierunek: Inżynieria Biomedyczna) i Wydział Nauk Biologicznych (kierunki: Biologia, Ochrona Środowiska i Biotechnologia), Uniwersytet Jagielloński
w Krakowie, Uniwersytet Śląski w Katowicach, Politechnika Łódzka, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy
w Poznaniu, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Uniwersytet Mikołaja Kopernika
w Toruniu, Uniwersytet Szczeciński, National University of "Kyiv-Mohyla Academy Ukraina, Taras Shevchenko National  University of Kyiv, Ukraina Institut de Chimie Organique et Analytique, Université d’Orléans and CNRS, Francja.

Podczas oficjalnego powitania uczestników w dniu 7 listopada 2013, zebrani wysłuchają wykładu inauguracyjnego „Zabójcze witaminy, podstępna aspiryna i życiodajny cholesterol czyli inne oblicze znanych substancji” wygłoszonego przez Prof. Jacka Leluka (Katedra Biologii Molekularnej, Wydział Nauk Biologicznych, Uniwersytet Zielonogórski). Wykład przedstawia odmienne, niekomercyjne spojrzenie na powszechnie znane i stosowane substancje oraz ich wpływ na metabolizm człowieka. Przedstawione dane nie są podawane do publicznej wiadomości przez firmy produkujące popularne leki i produkty żywnościowe. Szczególną uwagę poświęcono ryzyku przedawkowania dostępnych powszechnie syntetycznych leków, witamin i odżywek mineralnych, tzw. hiperwitaminozie. Wykład również odnosi się do znaczenia cholesterolu dla prawidłowego rozwoju organizmu, jak również do stosowania popularnej aspiryny. Odrębny rozdział prezentacji omawia groźbę ukrytą w niektórych produktach spożywczych. Jednym z nich jest masło roślinne powstające
w wyniku procesu chemicznego utwardzania olejów roślinnych, zawierające kontaminacje, które są silnymi czynnikami rakotwórczymi, mogą wywołać poważne choroby serca, cukrzycę, otyłość, zaburzają funkcje układu odpornościowego oraz układu rozrodczego.

W sesji posterowej, którą zaplanowano na 7-8 listopada zaprezentowanych zostanie ok. 50 plakatów. Zadaniem autorów będzie  krótkie omówienie wyników, a wystąpienia oceni Komitet Naukowy. Następnie równolegle w siedmiu  sesjach przedstawione zostaną krótkie ustne prezentacje uczestników konferencji. Zaprezentowanych będzie ok. 50 wystąpień.

Szczegółowa lista prelegentów wraz z programem będzie zamieszczona ok. 30 października na stronie konferencji:  www.bioconference.wnb.uz.zgora.pl.

 

Autor: Damian Łobacz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close