Home / Informacje / Region / Lubuskie – nauka i biznes w jednej drużynie
fot. Lubuskie.pl
"Lubuskie Centrum Innowacji" (fot. Lubuskie.pl)

Lubuskie – nauka i biznes w jednej drużynie

Wcześniej, o godz. 9.00, odbędzie się posiedzenie Lubuskiej Rady Innowacji, która skupia osoby o wysokim autorytecie i bogatym doświadczeniu zawodowym. W jej skład wchodzą kluczowi przedstawiciele: administracji samorządowej, uczelni wyższych i jednostek badawczo – rozwojowych, organizacji pozarządowych oraz lubuskich przedsiębiorców.

Lubuska Rada Innowacji jest narzędziem służącym osiąganiu ważnych, z punktu widzenia rozwoju społeczno – gospodarczego, celów strategicznych w partnerstwie nauki i biznesu oraz samorządu terytorialnego. Jest organem opiniodawczo – doradczym Zarządu Województwa Lubuskiego w zakresie: strategicznych i bieżących działań w obszarze innowacji, inicjowania przedsięwzięć na rzecz rozwoju innowacyjności oraz wspierania Samorządu Województwa Lubuskiego w monitorowaniu i ewaluacji Lubuskiej Regionalnej Strategii Innowacji na lata 2010 – 2015. Przewodniczącym jest Lechosław Ciupik, prezes firmy LfC w Zielonej Górze. Jego zastępcami są Roman Mizerny, prezes Holdingu Zremb S.A. w Gorzowie Wielkopolskim oraz dr hab. inż. prof. nadz. Wiesław Miczulski, rektor Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Sulechowie.

V posiedzenie
Lubuskiej Rady Innowacji
25 lutego 2013 r., Nowa Sól
Regionalne Centrum Technologii i Wiedzy „INTERIOR” sp. z o.o.

PROGRAM

od godz. 09:00

Przyjazd uczestników, kawa, poczęstunek

09:30 – 09:40

Otwarcie IV posiedzenia Lubuskiej Rady Innowacji

Elżbieta Polak, Marszałek Województwa Lubuskiego

09:40 – 10:00

Inteligentne specjalizacje regionalne województwa lubuskiego

dr hab. Arkadiusz Świadek prof. UZ

10:00 – 10:20

Przebieg i organizacja procesu aktualizacji Lubuskiej Regionalnej Strategii Innowacji

Katarzyna Drożak, Dyrektor Departamentu Rozwoju Regionalnego i Współpracy Zagranicznej, Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego

10:20 – 10:45

Dyskusja

ok. 10:45

Przejście na konferencję podsumowującą projekt systemowy „Lubuskie Centrum Innowacji”

PROGRAM:

"Lubuskie – w drodze do innowacyjności"

konferencja podsumowująca projekt pn.: „Lubuskie Centrum Innowacji”
25 lutego 2013 r., Nowa Sól, ul. Inżynierska 8
Regionalne Centrum Technologii i Wiedzy „INTERIOR” sp. z o.o.

10:30 – 11:00
Rejestracja gości, kawa powitalna

11:00 – 11:15
Otwarcie konferencji – słowo wstępu Elżbieta Polak, Marszałek Województwa Lubuskiego

11:15 – 11:30
Innowacyjne instytucje otoczenia biznesu – platformy współpracy gospodarka-nauka
Janusz Jasiński, Przewodniczący Organizacji Pracodawców Ziemi Lubuskiej

11:30 – 11:45
Podsumowanie projektu systemowego pn.: Lubuskie Centrum Innowacji (8.2.2 POKL)
Katarzyna Drożak, Dyrektorka Departamentu Rozwoju Regionalnego i Współpracy Zagranicznej,

Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego

11:45 – 12:00
Kształtowanie postaw innowacyjnych – „Młodzi naukowcy dla innowacji”
dr inż. Daniel Dębowski,
Zastępca Dyrektora Instytutu Budowy i Eksploatacji Maszyn
Wydział Mechaniczny Uniwersytetu Zielonogórskiego

12:00 – 12:10
Konkurs „Magisterium z Innowacji”
Katarzyna Guzik,
laureatkaI miejsca w konkursie „Magisterium z Innowacji”

12:10 – 12:25
Transfer technologii, współpraca B+R, klastry w Polsce
Stanisław Szultka,
Dyrektor Zarządzający Obszaru Badawczego Przedsiębiorstwa i Innowacje Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową

12:25 – 12:40
Innowacje w praktyce nowoczesnego przedsiębiorstwa
Zbigniew Paruszewski,
Dyrektor Zarządzający Lumel S.A.

12:40 – 13:00
Dyskusja

13:00
Lunch

13:30
Możliwość zwiedzenia Sinersio Data Center

Mapa dojazdu: www.interiorns.pl/index.php/pl/kontakt/mapa-dojazdu.html.

Autor: Źródło: Lubuskie.pl

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close