poniedziałek , 5 Grudzień 2016
Home / Kultura / Muzyka / 25 Lecie legendy – WŁOCH(A)TY + goście w niedzielę U Ojca
fot.
(fot. )

25 Lecie legendy – WŁOCH(A)TY + goście w niedzielę U Ojca

W tym roku szczecińska legenda anarchopunka – zespół Włochaty obchodzi 25 lecie istnienia. Z tej okazji zapraszamy do klubu U Ojca już w najbliższą niedzielę 5 lutego.
Impreza odbędzie się w ramach koncertowego cyklu LOCH MESS, jednak wyjątkowo na ten dzień organizatorzy postanowili zmienić lokalizację.
Oprócz gwiazdy wieczoru wystąpią goście Zespół Wychowawczy z Ząbkowic Śląskich oraz zielonogórski Attack!

5 Lutego, godzina 19.00
Wstęp 15/20zł, studenci 10/15
Przedsprzedaż w sklepie MUZ-ART i klubie U Ojca

Włochaty powstał w 1987 pod nazwą Włochaty Odkurzacz. W 1989 zespół zagrał koncert, w którym publicznie zadebiutowała Katarzyna Nosowska. W 1990 roku do zespołu dołączył Paulus, zmieniła się także nazwa. W 1991 grupa wydała w 100 egzemplarzach kasetę “For sale”.
W 1993 Włochaty zagrał na dużej scenie festiwalu w Jarocinie.
We wrześniu 1998 perkusista Billy niefortunnie złamał nogę (otwarte złamanie, wymagające kilku lat rehabilitacji), jednak zdecydował się na dalsze granie w zespole. Ponieważ rehabilitacja nie przynosiła żadnych efektów, Billy postanowił amputować swoją nogę.

W 2002 roku po roku przerwy kapela wróciła do gry z nowym gitarzystą – Grabą (obecny wokalista).
W 2007 na swojej oficjalnej stronie internetowej zespół poinformował o zawieszeniu działalności na czas nieokreślony, z przyczyn personalnych.
W kwietniu 2008 zespół nagrał w studiu w Szczecinie 4 utwory pod szyldem Włochaty Inaczej – projekt z założenia poetycko-akustyczny. Wśród nagranych utworów znalazł się m.in. ‘Pekin 2008’, głos sprzeciwu wobec organizacji Igrzysk Olimpijskich w Chinach, łamaniu tam praw człowieka oraz sytuacji panującej w Tybecie.
W 2008 roku nowym wokalistą Włochatego został Graba.

Dyskografia:
1991 For Sale – 1993
Włochaty Live – 1993
Włochaty – płyta gramofonowa – 1994
Włochaty – 1995
Bank Światowy – płyta gramofonowa – 1996
Wojna Przeciwko Ziemi – 1999
Droga Oporu – 2000
Zamiana Pieniędzy na rebelię – 2000
Zmowa – 2002
Tryumf Anarchii nad Tyranią – 2004
Dzień Gniewu – CD, kaseta – 2005
Bunt i Miłość – CD, kaseta – 2010
Wbrew Wszystkiemu – 2011

Autor: Piotr Bronicki

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close