Home / Informacje / Region / Woodstock – Ogórek i Żelazna Alicja w ASP
(fot. www.sxc.hu)

Woodstock – Ogórek i Żelazna Alicja w ASP

Poniżej przedstawiamy sylwetki niektórych gości.

Michał Ogórek (ur. 22 lipca  1955 r.) – polski dziennikarz, felietonista, krytyk filmowy i satyryk. Ukończył nauki polityczne na Uniwersytecie Śląskim. W 1979 roku na stałe opuścił Katowice, aby podjąć pracę w Warszawie. Powodem były kłopoty z cenzurą, z którą miał do czynienia pisząc jeszcze w Studenckim Magazynie Reporterów.
W latach 80. XX wieku pisał w Przeglądzie Technicznym, a od 1989 r. jest stałym felietonistą Gazety Wyborczej. Autor książek, w tym Najlepszy Ogórek, czyli kalendarz na każdy rok (ISBN 83-240-0601-X). Od 2004 związany z kanałem telewizyjnym Kino Polska, gdzie komentował kroniki filmowe z czasów PRL w programie Na przełaj przez PRL. Od poniedziałku do piątku o 8:40 przedstawia przegląd prasy w Radiu Złote Przeboje. Od 2009 roku jest jednym z ekspertów w teleturnieju Milionerzy.

Prof. dr hab. Alicja Chybicka. Mówią o niej „Żelazna Alicja”. Jej specjalizacją jest onkologia dziecięca – dział medycyny trudny i bolesny – nie tylko dla najmłodszych pacjentów, ale także dla lekarzy. Jest szefową Katedry i Kliniki Transplantacji Szpiku, Onkologii i Hematologii Dziecięcej we Wrocławiu – najlepszego ośrodka leczenia chorób onkologicznych w Polsce. Została wybrana Kobietą Roku 2008 przez magazyn Twój Styl.
Na Przystanku Woodstock prof. Chybicka będzie rozmawiać o tym jak zostać dawcą szpiku, czy trzeba bać się choroby onkologicznej, jak wygląda jej leczenie itd.

 
  PIĄTEK 30 LIPCA

    * 10:00 – 12:00    Leszek Gnoiński, Wojciech Słota. Spotkanie prowadzi: Przemysław Szubartowicz
    * 12:00 – 14:00    Prof. Alicja Chybicka, Michael Moritz. Spotkanie prowadzi: Krzysztof Grzesiowski
    * 14:00 – 16:00    Michał Ogórek. Spotkanie prowadzi: Przemysław Szubartowicz

Autor: Źródło: WOŚP

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close