niedziela , 25 Czerwiec 2017
Home / Informacje / Region / W Lubuskiem smacznie i z tradycjami
Mniam! (fot. www.sxc.hu)

W Lubuskiem smacznie i z tradycjami

Prezentację tradycyjnych produktów województwa lubuskiego, trzeba zacząć od tych wyrobów, którymi szczyci się Lubuski Szlak Wina i Miodu. W specjalnie przygotowanym przewodniku znajdziemy miejsca, w których skosztujemy win gronowych i miodów jedynych w swoim rodzaju, w tym najlepszego wina w Polsce. To szlachetne, czerwone wino z odmiany Rondo 2009, nagrodzone przez jury Międzynarodowych Targów Wina w Krakowie Enoexpo 2012, jako najlepsze w kraju. Zaraz za nim uplasowało się wino Regent 2009, także wyprodukowane w Mierzęcinie. Rondo 2009 zdobyło również złoty medal w II Galicyjskim Konkursie Win.

          Wielokrotnie nagradzane w konkursach są też Miody Nadnoteckie z pasieki Wiesława Dudka. Ten produkt już od sześciu lat znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych. W Gospodarstwie Rolno-Pszczelarskim w Santoku jest produkowany miód wielokwiatowy łąkowy z Doliny Noteci. W miód zaopatrzymy się na miejscu, w pasiece, podążając Szlakiem Wina i Miodu, znajdziemy go też podczas imprez na terenie całego województwa, organizowanych przez lokalne samorządy. Nie sposób nie wspomnieć również o tradycyjnych miodach pitnych -trójniakach, które na stałe wpisały się w tradycję naszego regionu.

          Pozostając przy trunkach, powiedzmy o piwie wschowskim, którego historia sięga XI wieku. W jego skład wchodzi słód pilzneński, o zapachu ziarna i szarożółtej barwie. Kolejnym składnikiem jest chmiel, nadający charakterystyczną goryczkę i podnoszący trwałość piwa. Te składniki wpisują się w dawne „prawo czystości składu piwa”, które nakazywało, by do produkcji trunku używać jedynie jęczmienia, chmielu i wody. Warto również wspomnieć o piwie zielonogórskim, który na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych trafiło w kwietniu tego roku.

          Na liście znajdziemy też Jarzębiak, czyli jedną z najbardziej popularnych niegdyś wódek owocowych, produkowanych w Zielonej Górze. Jest też Jarzębiak na winiaku, szlachetny trunek nagrodzony złotym medalem podczas Międzynarodowej Olimpiady Jakości w Rotterdamie, w 1971 roku.

          Wśród tradycyjnych produktów województwa lubuskiego nie brakuje wyrobów cukierniczych i piekarniczych. To między innymi chleb z dodatkiem lnu. Tradycja jego wypieku sięga w Lubuskiem 1945 roku. Jest też chleb domowy na zakwasie, który pełnił ważną rolę w obrzędach rodzinnych, był też synonimem dobrobytu. Tradycja wypieku tego chleba sięga okresu międzywojennego. Warto wspomnieć o bochnie chleba starowiejskiego, z charakterystycznym krzyżem narysowanym ręką na jego powierzchni. Są też tradycyjne wypieki górali czadeckich, wśród nich strudel, inaczej strucla, czyli zwijane ciasto z makiem, lub serem i cynamonem, marmoladą lub jabłkami. Jest też paska bukowińska, czyli ciasto w kształcie walca, w wydaniu wielkanocnych bardziej strojne. Te wypieki możemy podziwiać i próbować podczas imprez organizowanych przez Muzeum Etnograficzne w Ochli.

          Wśród tradycyjnych lubuskich produktów nie może zabraknąć kapusty kwaszonej nadnoteckiej o słodko-winnym smaku i przyjemnym zapachu, a także tradycyjnego słubickiego schabu, który na ministerialnej liście widnieje od ubiegłego roku.

Autor: za

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Komentarze

Home / Informacje / Region / W Lubuskiem smacznie i z tradycjami

W Lubuskiem smacznie i z tradycjami

Prezentację tradycyjnych produktów województwa lubuskiego, trzeba zacząć od tych wyrobów, którymi szczyci się Lubuski Szlak Wina i Miodu. W specjalnie przygotowanym przewodniku znajdziemy miejsca, w których skosztujemy win gronowych i miodów jedynych w swoim rodzaju, w tym najlepszego wina w Polsce. To szlachetne, czerwone wino z odmiany Rondo 2009, nagrodzone przez jury Międzynarodowych Targów Wina w Krakowie Enoexpo 2012, jako najlepsze w kraju. Zaraz za nim uplasowało się wino Regent 2009, także wyprodukowane w Mierzęcinie. Rondo 2009 zdobyło również złoty medal w II Galicyjskim Konkursie Win.

Wielokrotnie nagradzane w konkursach są też Miody Nadnoteckie z pasieki Wiesława Dudka. Ten produkt już od sześciu lat znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych. W Gospodarstwie Rolno-Pszczelarskim w Santoku jest produkowany miód wielokwiatowy łąkowy z Doliny Noteci. W miód zaopatrzymy się na miejscu, w pasiece, podążając Szlakiem Wina i Miodu, znajdziemy go też podczas imprez na terenie całego województwa, organizowanych przez lokalne samorządy. Nie sposób nie wspomnieć również o tradycyjnych miodach pitnych -trójniakach, które na stałe wpisały się w tradycję naszego regionu.

Pozostając przy trunkach, powiedzmy o piwie wschowskim, którego historia sięga XI wieku. W jego skład wchodzi słód pilzneński, o zapachu ziarna i szarożółtej barwie. Kolejnym składnikiem jest chmiel, nadający charakterystyczną goryczkę i podnoszący trwałość piwa. Te składniki wpisują się w dawne „prawo czystości składu piwa”, które nakazywało, by do produkcji trunku używać jedynie jęczmienia, chmielu i wody. Warto również wspomnieć o piwie zielonogórskim, który na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych trafiło w kwietniu tego roku.

Na liście znajdziemy też Jarzębiak, czyli jedną z najbardziej popularnych niegdyś wódek owocowych, produkowanych w Zielonej Górze. Jest też Jarzębiak na winiaku, szlachetny trunek nagrodzony złotym medalem podczas Międzynarodowej Olimpiady Jakości w Rotterdamie, w 1971 roku.

Wśród tradycyjnych produktów województwa lubuskiego nie brakuje wyrobów cukierniczych i piekarniczych. To między innymi chleb z dodatkiem lnu. Tradycja jego wypieku sięga w Lubuskiem 1945 roku. Jest też chleb domowy na zakwasie, który pełnił ważną rolę w obrzędach rodzinnych, był też synonimem dobrobytu. Tradycja wypieku tego chleba sięga okresu międzywojennego. Warto wspomnieć o bochnie chleba starowiejskiego, z charakterystycznym krzyżem narysowanym ręką na jego powierzchni. Są też tradycyjne wypieki górali czadeckich, wśród nich strudel, inaczej strucla, czyli zwijane ciasto z makiem, lub serem i cynamonem, marmoladą lub jabłkami. Jest też paska bukowińska, czyli ciasto w kształcie walca, w wydaniu wielkanocnych bardziej strojne. Te wypieki możemy podziwiać i próbować podczas imprez organizowanych przez Muzeum Etnograficzne w Ochli.

Wśród tradycyjnych lubuskich produktów nie może zabraknąć kapusty kwaszonej nadnoteckiej o słodko-winnym smaku i przyjemnym zapachu, a także tradycyjnego słubickiego schabu, który na ministerialnej liście widnieje od ubiegłego roku.

Źródło: www.minrol.gov.pl, www.lubuskie.pl

Autor: (za)

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Komentarze

X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close