Home / Informacje / Region / Leonardo da Vinci w OHP
Leonardo da Vinci (fot. archiwum)

Leonardo da Vinci w OHP

Przedsięwzięcie kierowane jest do grupy 20 osób, będących uczestnikami jednostek organizacyjnych Lubuskiej Wojewódzkiej Komendy Ochotniczych Hufców Pracy (5 osób z HP w Słubicach i 15 osób z ŚHP Zielona Góra). Są to osoby w wieku 16-21 lat, które zdobywają wykształcenie w gimnazjach dla dorosłych i zasadniczych szkołach zawodowych na terenie województwa lubuskiego. Projekt zakłada, że dzięki uczestnictwu w przygotowaniu językowym i praktykach zawodowych u partnera niemieckiego polepszeniu ulegnie sytuacja młodzieży na rynku pracy.

Wyjazd na staże zawodowe do Internationaler Bund we Frankfurcie nad Odrą da młodzieży szansę nie tylko na zdobycie odpowiednich kwalifikacji (językowych i zawodowych) potwierdzonych certyfikatami, ale również umożliwi jej poznanie systemu nauczania poza ojczyzną, co z kolei będzie owocowało budowaniem nowych relacji interkulturowych.

Dwutygodniowe staże realizowane będą kolejno: 23.03-05.04 dla 10 osób w zawodzie stolarz i 27.04-10.05 dla 10 osób w gastronomii+florysta. Drugi staż będzie połączeniem dwóch kursów, zarówno gastronomii (w tym nauki gotowania, przyrządzania posiłków i ich podawania), jak i florysty, dzięki któremu młody człowiek nabędzie umiejętności tworzenia bukietów, czy innych ozdób zielonych związanych z przybraniem stołu czy skomponowaniem całej ekspozycji kwiatowej na danej sali bankietowej, czy innej.

Zajęcia praktyczne odbywać będą się w warsztatach, którymi dysponuje IB, w których kształci się również niemiecka młodzież. Ponadto od końca roku 2013 r. beneficjenci objęci zostali wsparciem w postaci kursu językowego (60h zajęć dydaktycznych), który pozwoli im na poznanie i przybliżenie sobie pojęć języka niemieckiego.

W dniach 28 i 30 stycznia uczestnicy wezmą udział w prelekcjach dotyczących kulturowości i obyczajowości Landu Brandenburgii prowadzonych przez pracownika UZ Beatę Łapanowską. Spotkanie trwa 5h dydaktycznych i pozwoli na przybliżenie uczestnikom informacji dot. tradycji i kultury landu, do którego udadzą się na staż zawodowy. Ponadto otrzymają materiały biurowe i plany miasta Słubice-Frankfurt n/O, które niewątpliwie przydadzą im się w trakcie dwutygodniowej wizyty w instytucji partnera.

Cele projektu:

– wspieranie kształcenia i doskonalenia zawodowego w zdobywaniu i wykorzystaniu wiedzy przez uczestników,

– zdobycie umiejętności i kwalifikacji mających na celu ułatwienie rozwoju osobistego, możliwości zatrudnienia oraz uczestnictwa w Europejskim Rynku Pracy,

– zachęcenie do nauki języków obcych, a co za tym idzie nabycie kwalifikacji i kompetencji językowych, które mogą okazać się niezbędne w przyszłej pracy zawodowej uczestników projektu,

– rozwój kompetencji międzykulturowych, poprzez uczestniczenie w stażach zagranicznych i obcowanie nie tylko z obcą kulturą, ale także z sąsiadami zza zachodniej granicy, przyswojenie postawy uczącej tolerancji i akceptacji dzięki nawiązanym znajomościom,

– poszerzenie i zdobycie nowych umiejętności zawodowych, które zaowocują w przyszłej pracy zawodowej młodych ludzi uczestniczących w projekcie,

– zapoznanie się z różnymi sposobami zdobywania kwalifikacji i umiejętności zawodowych na bazie edukacji pozaszkolnej i panujących w danej kulturze zwyczajów edukacyjnych.

Opiekunami grup są:

stolarze – Jan Haufa (HP Słubice)

kucharze+florystyka – Monika Panfil (ŚHP Zielona Góra)

Projekt „Zdobądź kwalifikacje – inwestycja w lubuską młodzież” w ramach projektu „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo” realizowanego przez FRSE, współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na zasadach Programu Leonardo da Vinci będącego częścią Programu „Uczenie się przez całe życie”.

 

Autor: Damian Łobacz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close