ŻUŻEL:

Ekstraligowy układ sił, cz. 5

Po złotym medalu w roku 2014 podjęto w Gorzowie ryzykowną decyzję: kierując się maksymą „mistrzowskiego składu się nie zmienia”. Celem była obrona tytułu, rzeczywistość była jednak brutalna. Może za sprawą wyższych oczekiwań, presji – ekipa znacznie obniżyła loty, a na pierwsze punkty w lidze żółto-niebiescy czekali aż do siódmej kolejki. Widmo spadku lub baraży tak naprawdę wisiało nad „Stalowcami” do końca rozgrywek. Ostatecznie podopieczni Stanisława Chomskiego zajęli szóste miejsce i mieli do wyciągnięcia mnóstwo wniosków.

Dość długo nieznana była przyszłość kapitana Stali, Krzysztofa Kasprzaka (to w jego przypadku można mówić o największej obniżce formy). Ostatecznie „KK” zdecydował się pozostać i obiecał solidną poprawę. Po nieudanym sezonie mariaże z gorzowską drużyną zdecydowali się zakończyć Linus Sundstrom i Piotr Świderski. Transferowe ruchy, celem zastąpienia tej dwójki, zasługują na uwagę. Po kilkuletniej przerwie nad Wartę wraca Michael Jepsen Jensen i Przemysław Pawlicki. Duński żużlowiec reprezentował barwy Stali w 2012 roku, zaś Polak spędził w Gorzowie sezon 2010 – na wypożyczeniu. Rdzenia teamu żółto-niebieskich nie zmieniano. I jeden, i drugi to w tym momencie przykład solidnych zawodników.

Efekt to, przynajmniej na papierze, bardzo równa i konkretna ekipa. Każdy jest zdolny ponieść ciężar punktowania. Do dobrze wyglądającej „wyjściowej” piątki seniorów należy dołożyć juniorów pod wodzą fenomenalnego Bartosza Zmarzlika. Wydaje się, że Stal Gorzów, dysponując takimi nazwiskami, powinna zakręcić się bardzo bliziutko podium. Czas jednak pokaże.

 Stal Gorzów 2016:
 Niels Kristian Iversen
Michael Jepsen Jensen
 Krzysztof Kasprzak
Przemysław Pawlicki
 Matej Zagar
Tomasz Gapiński
 Oliver Berntzon
Peter Karlsson

Bartosz Zmarzlik
Adrian Cyfer
Maksymilian Bogdanowicz
Łukasz Kaczmarek
Rafał Karczmarz
Kamil Nowacki

Autor: Marcin Pakulski

Zobacz więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button
0:00
0:00