SPORT:

W Drzonkowie przedsmak przed kwalifikacjami olimpijskimi

Do Drzonkowa po raz kolejny zjadą pięcioboiści z całego świata, by wziąć udział w trzeciej w tym roku edycji Pucharu Polski. Impreza organizowana w ostatnich dniach marca dla wielu będzie solidnym przetarciem przed najważniejszymi zawodami w sezonie.

Zmagania te będą dużo większe, niż poprzednie, które odbyły się w lutym, również w Drzonkowie o czym mówi trener ZKS-u Drzonków Tomasz Cygański.

Ta impreza jest przetarciem dla niektórych zawodników na przykład pod kątem młodzieżowym. Przypomnę, że w czerwcu mamy mistrzostwa Europy, a miesiąc potem mistrzostwa świata młodzieżowców. W połowie września mamy potężną imprezę, Polish Open. Będzie to jedna z trzech możliwości w Europie, by zdobyć punkty pod kątem igrzysk olimpijskich. Zwycięzca tej wrześniowej imprezy inkasuje, aż 40 punktów do rankingu. Dlatego nasze marcowe zmagania będą bardzo duże. Tomasz Cygański, trener ZKS-u Drzonków

Trzecia tegoroczna edycja Pucharu Polski odbędzie się w trzech ostatnich dniach marca w Drzonkowie. Trener Tomasz Cygański liczy na dobre wyniki zielonogórskich zawodników, zważywszy na sukces trójboistki Neli Szczur, która w pucharze młodzieżowym wywalczyła złoto. – Obsada jest doborowa – dodaje szkoleniowiec.

Startuje czołówka polskich seniorów. Po naszych zawodach mamy drugą edycję Pucharu Świata. Każdy będzie więc starał się aplikować do wyjazdu na turniej. Ze strony Drzonkowa na pewno zobaczymy Natalię Dominiak, Szymona Staśkiewicza, czy też Kamila Kasperczaka, członka kadry olimpijskiej. Mam nadzieję, że Natalia i Szymon po tych zawodach pojadą na Puchar Świata.Tomasz Cygański, trener ZKS-u Drzonków

A trzecia edycja Pucharu Polski w Drzonkowie w dniach 29-31 marca. Więcej o tej imprezie w całej rozmowie z Tomaszem Cygański, która poniżej.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close