SPORT:

Pięcioboiści zaczynają sezon przedolimpijski

Ponad 100 zawodników niemal z całego świata zjechało do Drzonkowa, by wziąć udział w pierwszej w tym roku edycji Pucharu Polski w pięcioboju nowoczesnym. Zmagania rozpoczną niezwykle bogaty w sportowe imprezy sezon.

Rywalizować będą zawodnicy z Chorwacji, Niemiec, Czech, Ukrainy, Turcji, USA, Litwy i naszego kraju. Dla wielu z nich Puchar Polski będzie okazją do znalezienia formy przed najważniejszymi imprezami w roku przedolimpijskim.

Na pewno reprezentanci, którzy tutaj przyjeżdżają chcą się sprawdzić i przetestować obiekty sportowe. Pod koniec marca mamy drugą edycję Pucharu Polski. Nawet Japończycy już się zgłosili ze względu na to, że chcą sprawdzić sportową infrastrukturę, ponieważ w czerwcu odbędą się mistrzostwa Europy do lat 22, a potem globalny czempionat w tej samej kategorii wiekowej.Tomasz Cygański, trener ZKS-u Drzonków

Puchar Polski rozgrywany w dniach 1-3 lutego to pierwsza z piętnastu imprez, jakie w tym roku odbywać się będą w Drzonkowie w ramach pięcioboju nowoczesnego. Po tym względem sezon ten jest rekordowy.

Naliczyłem, że od stycznia do grudnia na terenie ośrodka mamy 15 imprez jeśli chodzi o pięciobój nowoczesny. 4 są naprawdę potężne. Czekają na nas mistrzostwa Europy i świata do lat 22. W listopadzie zaplanowane są mistrzostwa Europy do lat 24. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że w połowie września będziemy mieli typową kwalifikację olimpijską. W Drzonkowie jestem od 1988 i nie pamiętam, żeby kalendarz był tak naszpikowany imprezami. Tomasz Cygański, trener ZKS-u Drzonków

Więcej o tegorocznym sezonie, a także o zbliżającym się Pucharze Polski w całej rozmowie z trenerem ZKS-u Drzonków Tomaszem Cygańskim, która poniżej.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close