SPORT:

Dwa medale Polaków w Drzonkowie. Jaka ocena pięciobojowych mistrzostw?

Srebro Oskara Paradowskiego i Łukasza Gutkowskiego w sztafecie oraz brąz tego drugiego indywidualnie, to dorobek Polaków podczas młodzieżowych mistrzostw świata w pięcioboju nowoczesnym, które odbyły się w Drzonkowie.

Jak występ biało-czerwonych oceniają trenerzy? O tym Tomasz Cygański, szkoleniowiec ZKS-u Drzonków.

Patrząc na przestrzeni ostatnich czterech lat w tych imprezach na świecie, to już dawno nie mieliśmy dwóch medali na tak dużej imprezie. Jakby dodać do tego jeszcze minimalne, czwarte miejsce w sztafecie mieszanej Gutkowskiego i Dominiak, to pokusilibyśmy się o trzeci medal. Jeżeli chodzi o punktację medalową, to uważam, że te zawody wyszły nam poprawnie.Tomasz Cygański, trener ZKS Drzonków

Natalia Dominiak o podium otarła się w sztafecie mieszanej z Gutkowskim, ale indywidualnie uplasowała się na 27. miejscu. W Drzonkowie liczyli na więcej ze strony zawodniczki miejscowego ZKS-u.

Tym bardziej, że gładko przeszła do finału, eliminacje przeszła spokojnie. Niestety, rozstrój żołądka, spowodował, że na szermierce, pływaniu i kombajnie nie mogła już powalczyć. Szkoda, bo do biegu ze strzelaniem była dobrze przygotowana, mogła spokojnie lepiej pobiec o 40 sekund. Gdyby tak było, to uplasowałaby się w szesnastce. To byłby wynik, który spokojnie dawałby sygnał, że można przechodzić do kategorii seniorskiej.Tomasz Cygański, trener ZKS Drzonków

To nie ostatnia duża impreza pięciobojowa, która odbędzie się w tym roku na obiektach Wojewódzkiego Ośrodka Sportu i Rekreacji. We wrześniu w Drzonkowie odbędą się m.in. zmagania, w których zdobywane będą punkty do kwalifikacji olimpijskiej. Więcej o tym na naszym portalu wZielonej.pl, w całej rozmowie z Tomaszem Cygańskim.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close