KOSZYKÓWKA:

Stelmet się męczy, ale wygrywa

To nie było wielkie koszykarskie widowisko, ale Stelmet Enea BC dopisał do swojego dorobku 23. zwycięstwo w Energa Basket Lidze. W środowy wieczór zielonogórzanie pokonali w hali CRS Legię Warszawa 100:96.

Stelmet po pierwszej, przyzwoitej połowie prowadził 10 punktami. Taki dystans miał też na początku czwartej kwarty, po czym goście zanotowali serię 10-0 i doprowadzili do remisu. Końcówka, choć nerwowa, potoczyła się po myśli miejscowych. W zespole zielonogórzan najwięcej, 21 punktów rzucił Michał Sokołowski.

Na pewno cieszy wygrana, cieszy, że wszyscy po tym meczu są zdrowi. Patrzymy dalej. Mamy jeden mecz do końca sezonu zasadniczego w Polsce. Trzeba go wygrać i skupić się na play-offach.Michał Sokołowski, Stelmet Enea BC Zielona Góra

Udany powrót do hali CRS jako gracz Legii Warszawa zaliczył Filip Matczak, który grał prawie pół godziny. W tym czasie zdobył 15 punktów, zanotował też 9 asyst, 9 zbiórek i 3 przechwyty. Miał też otwarty rzut na 17 sekund przed końcem, żeby jeszcze bardziej postraszyć Stelmet, ale go nie wykorzystał. Legia miała szansę zbliżyć się na 2 “oczka”.

Zrobiliśmy niezłe widowisko, szkoda, że nie udało się szarpnąć tego spotkania. Też zasłużyliśmy na zwycięstwo, zabrakło małych rzeczy, szkoda. Myślę, że możemy mieć głowy do góry i z wypiętą klatą przystąpić do sobotniego spotkania.Filip Matczak, Legia Warszawa

Do przerwy Legia zgromadziła 13 strat, ale po zmianie stron zanotowała już tylko trzy. Z kolei Stelmet w pierwszej połowie pomylił się pięciokrotnie, ale w całym meczu zapisał 15 strat. To Legia lepiej dzieliła się piłką, zanotowała 21 asyst i nieznacznie wygrała zbiórki. W drużynie z Warszawy indywidualnie najlepszy był Omar Prewitt, zdobywca 33 punktów.

Stelmet teraz szykuje się do niedzielnego starcia z Tsmokami Mińsk. Wielkanocne spotkanie w ramach ligi VTB w hali CRS o 17:00.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close