AZS:

Turniej boccia po raz kolejny inauguruje Bachanalia

Po raz siódmy AZS Uniwersytetu Zielonogórskiego otwiera Dni Kultury Studenckiej. VII Integracyjny Turniej Boccia organizowany w pierwszych godzinach Bachanaliów to jednocześnie przedsmak przed zbliżającą się próbą bicia rekordu Guinnessa.

W tym roku organizatorzy wprowadzili znaczącą zmianę. Do rywalizacji stanęli wyłącznie zawodnicy niepełnosprawni.

Postawiliśmy na naszych studentów z niepełnosprawnościami. Skupiliśmy się tylko na nich. Naszą imprezę tworzą jeszcze ich opiekunowie, a także wolontariusze. Marta Dalecka, trener boccia, kierownik sekcji Osób Niepełnosprawnych KU AZS UZ

Ograniczenia te mają także wpływ na liczbę zawodników. W tym roku w dwunastu zespołach występuje łącznie 36 osób. Integracyjny Turniej Boccia jest także próbą generalną przed zmierzeniem się z pobiciem rekordu Guinessa. Na początku czerwca studenci z Zielonej Góry i Poznania będą uprawiać tę dyscyplinę przez 24,5 godziny.

Rozpracowujemy techniczne i taktyczne rozwiązania rozegrania tej próby. Udział w niej weźmie jedna studentka Uniwersytetu Zielonogórskiego, a druga z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Równocześnie, tutaj w hali przy ul. Prof. Szafrana odbędą się Integracyjne Mistrzostwa Polski w boccię. Będzie to czwarta edycja. Marta Dalecka, trener boccia, kierownik sekcji Osób Niepełnosprawnych KU AZS UZ

Adam Piasecki, jeden z zawodników przyznaje, że z racji ograniczenia imprezy do osób niepełnosprawnych  graczy jest mniej, niż w poprzednich edycjach, ale nie zmieniło się jedno. Nadal jest to świetna zabawa.

Startuje w zespole z dwoma paniami. Liczymy na zwycięstwo w całym turnieju. Na razie wygraliśmy jeden mecz, ale mieliśmy mnóstwo szczęścia. W kolejnych starciach nie będzie łatwo.Adam Piasecki, jeden z zawodników

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close