AZS:

Student, który chce zostać mistrzem świata

Piotr Konwa na co dzień studiuje informatykę na Uniwersytecie Zielonogórskim. Jego pasją jest jazda na rowerze, ale nie robi tego wyłącznie rekreacyjnie. Właśnie przygotowuje się do Akademickich Mistrzostw Polski, a następie chce powalczyć w światowym czempionacie, gdzie postara się wywalczyć złoto.

AMPY w kolarstwie górskim, które w ostatni weekend kwietnia będą podzielone na dwie części. W pierwszy dzień kolarze startują na czas. Najlepsi zawodnicy zakwalifikują się wówczas do kolejnego wyścigu, gdzie zostanie wyłoniony Akademicki Mistrz Polski. Piotr Konwa, jak sam zaznacza, celuje wysoko.

Jadę z apetytem na zwycięstwo. Jednak nie ukrywam, że w ostatnich kilku latach specjalizuje się już bardziej w kolarstwie szosowym. Ubiegłoroczne mistrzostwa świata również były w tej właśnie odmianie. Tutaj jest rower górski. Od zimy na takim nie siedziałem, więc będzie zabawa.Piotr Konwa, kolarz

W ubiegłym roku Konwa zdobył srebro podczas Akademickich Mistrzostw Świata w portugalskiej Bradze. Jak sam mówi, wynik ten był poniżej jego oczekiwań, dlatego chce awansować na przyszłoroczne zawody, by tam sięgnąć po złoto.

Po ubiegłorocznych zawodach, gdzie zająłem drugie miejsce, pozostał niedosyt. Chciałbym się zrekompensować w przyszłym roku, ale najpierw muszę powalczyć o kwalifikację. Będzie się można o nią starać na początku 2020. Chce zdobyć upragnioną koszulkę Akademickiego Mistrza Świata.Piotr Konwa, kolarz

Cała rozmowa z Piotrem Konwą, w której m.in. o rowerowej infrastrukturze w Zielonej Górze poniżej.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Tagi
Zobacz więcej
Back to top button
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close