KULTURA:

Zielona Góra miastem stand-upu. W sobotę podsumowanie sezonu „Stand up City”!

Stand-up jest bardzo popularną rozrywką w Zielonej Górze. Głównie za sprawą imprez w lokalnych klubach oraz wieczoru z udziałem gwiazd stand-upu w trakcie Bachanaliów. Takie wydarzenia to nie tylko występy największych gwiazd, ale również tych znanych w regionie. A może da się to połączyć?

W ramach cyklu „Stand up City” na zielonogórskiej scenie pojawili się już m.in. Magda Kubicka, Damian „Viking” Usewicz i Bartosz Gajda. A tego ostatniego, jak twierdzi Alex Niebrzegowski, można było „przebić” tylko Grzegorzem Halamą – „ojcem chrzestnym polskiego stand-upu”.

Grzegorz był jednym z pierwszych promotorów tej formy w Polsce. Był kiedyś taki program „HBO na stojaka”. Tam pojawiali się aktorzy, m.in. Jerzy Kryszak czy inni. To był bardziej one man show, a Grzegorz Halama bardziej szedł już w ten typowy amerykański stand-up. Więc faktycznie był jedną z pierwszych osób, ale ciągle będzie jednak kojarzony z postaciami komediowymi, zwłaszcza z charakterystycznym panem w żółtym sweterku.Alex Niebrzegowski

Mowa oczywiście o roli pana Józka i jego kurczakach. Teraz z kolei Grzegorz Halama wystąpi jako stand-uper w Nowej Soli, Głogowie i Zielonej Górze. W Winnym Grodzie pojawi się w klubie Fabryka.

Wcześnie robiliśmy to w Jazzkinie. Niewykluczone, że tam wrócimy, bo bardzo fajne miejsce. Natomiast okazało się, że w Fabryce jest duża, przestrzenna sala, gdzie można zaprosić fajnych wykonawców, gdzie dużo osób się zmieści. Możemy zrobić ten stand-up w amerykańskim stylu – ludzie siedzą przy stolikach, są zapalone świeczki, kilkadziesiąt osób siedzi i się śmieje. Teraz działamy w Fabryce, ale Zielona Góra ogólnie jest przyjazna. Jest trochę tych lokali, gdzie można organizować fajne rzeczy.Alex Niebrzegowski

Występ Grzegorza Halamy w klubie Fabryka przy ulicy Moniuszki – 8 czerwca o godzinie 18:00.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Tagi
Zobacz więcej
Back to top button
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close