KSIĄŻKA:

Jedzenie w bibliotece wyjątkowo dozwolone. Posmakujmy literatury i kuchni w „Norwidzie”

Czy jedzenie może być interesujące dla literatów? Możemy przekonać się, że bardzo. Oryginalne poglądy nt. kuchni miał poeta i krytyk Andrzej Krzysztof Waśkiewicz, autor książki „Jedzenie jest niezdrowe. Ale przyjemne…”.

Publikacja jest zbiorem przepisów kulinarnych zredagowanym przez Eugeniusza Kurzawę. Prezentuje dania staropolskie i współczesne. Zawiera także kulinarne anegdoty i ciekawostki związane z przygotowywaniem potraw. Jak stwierdziła dziennikarka Krystyna Konecka, „intencją jej redaktora (…) było przede wszystkim pokazanie czytelnikowi zupełnie nieznanej pasji bardzo poważnego skądinąd krytyka i analityka literatury polskiej”.

Andrzej Krzysztof Waśkiewicz był bowiem znany jako poeta, krytyk, edytor i badacz literatury współczesnej. Urodził się w 1941 r. w Warszawie. W 1946 r. wraz z matką trafił na Ziemie Odzyskane. W latach 60. ukończył Technikum Rolnicze w Szprotawie i Studium Bibliotekarskie w Jarocinie. Pracował w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej w Zielonej Górze. Jego debiutem poetyckim był wiersz „Odejście”, a krytycznym – recenzja tomu Mirona Białoszewskiego „Droga do Mylnych wzruszeń”. W 1967 r. został członkiem Związku Literatów Polskich. Zmarł 11 lipca 2012 r. w Gdańsku.

Nietypowy, związany z kuchnią dorobek autora poznamy już 21 września. O 18:00 w klubie Pro Libris odbędzie się promocja książki, pokaz kulinarny i degustacja.

Wydarzenie rozpocznie obchody 196. rocznicy urodzin patrona biblioteki, Cypriana Kamila Norwida.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close