KSIĄŻKA:

Historia Zielonej Góry okiem fantastów

Lokalni fantaści czekają z niecierpliwością na wydanie nowej edycji Fantazji Zielonogórskich. Jest to zbiór historii o Winnym Grodzie napisanych przez miłośników m.in. science fiction i horrorów. Na co można liczyć w tym roku?

Powieści, które ukażą się w szóstym tomie Fantazji Zielonogórski zostały wybrane w drodze konkursu. Z nadesłanych propozycji jury wybrało zwycięzców oraz dziewięć wyróżnionych prac. Pierwsze miejsce zajął Filip Kopij i jego „Śmierć Michaiła Andriejewicza”. Jest to historia żołnierza Armii Czerwonej, który spotyka tajemniczą kobietę podczas pobytu w okupowanym Grünberg.

Na niższym stopniu podium znalazła się praca „Rok 1388” autorstwa Wojciecha Kowalskiego, a na trzeciej pozycji uplasowało się dzieło „Dwadzieścia trzy sążnie predestynacji” Alicji Tempłowicz.

Nie będą to jedyne powieści, które zostaną wydane w ramach Fantazji Zielonogórskich. Wśród nich znajdą się: „Zielonogórski Notgeld” – Dominika Hejduk, „Kwaśny smak mirabelek” – Paulina Rezanowicz, „Spisek księżycowy” – Krzysztof Filipowicz, Mleko” – Wojciech Wegner, „Highway to hell” – Joanna Pawłusiów, „Asenterunek” – Marek Starosta, „Nocny” – Rafał Charłampowicz, „Archanioł” – Michał Peroń, „O lisku, który znalazł kwiat paproci” – Filip Koziński.

Szósty tom Fantazji Zielonogórskich ukaże się podczas Bachanaliów Fantastycznych, które odbędą się w dniach 16-18 września.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close