AUDYCJE 96 FM:

Z „Polskim…” na poważnie i na wesoło [Polski na tapecie]

Przygotujcie się na żarty, gagi i kawały. Nieważne, jak to nazwiemy, w prima aprilis zawsze chodzi o dobrą zabawę. Czy jednak niektórzy nie idą zbyt daleko we wprowadzaniu drugiej osoby w błąd?

Zanim o tym, co nas śmieszy – temat bardzo poważny. W audycji powróciliśmy do konferencji „Wartości językowe i kulturowe obecne w czasopiśmiennictwie polskim” organizowanej na Uniwersytecie Zielonogórskim. Zagadnieniem poruszonym w trakcie spotkania ma być m.in. hierarchia wartości takich jak dobro, prawda i piękno.

Referaty będą dotyczyć okresu do 1989 roku. Trudno jednak nie zapytać, czy ich tematyka może skłonić do zastanowienia się nad współczesnymi mediami. Odpowiada prof. Anastazja Seul, kierownik naukowy konferencji:

– Mam nadzieję, że namysł nad światem wartości w czasopiśmiennictwie do 1989 roku będzie w jakiś sposób korespondował z tym, jak dzisiaj obecne są wartości (…). Czy wartością jest jeszcze prawda, czy może tylko szukanie sukcesu albo sensacji? (…) Być może to będzie temat na kolejne konferencje, ale myślę, że w ogóle postawienie problemu będzie inspirowało (…) do namysłu nad tym, jak dziś wygląda obecność wartości.

Jako wartość możemy też potraktować humor, wzorem oświeceniowego poety Ignacego Krasickiego: „I śmiech niekiedy może być nauką, kiedy się z przywar, nie z osób natrząsa”. Dodajmy jednak, że żarty mają swój czas i miejsce. A okazją do tego, by wybrzmiały, z pewnością jest prima aprilis.

Żartów z programu „Polski na tapecie” wysłuchacie w poniższym odcinku.

Polski na tapecie – audycja z 31.03.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close