AUDYCJE 96 FM:

Pierogi, uszka, piernik… Skąd wzięły się ich nazwy? [Polski na tapecie]

W Wigilię na naszych stołach goszczą różne smakołyki. Czasem zależne od regionu, z którego pochodzimy. W przedświątecznym odcinku „Polskiego na tapecie” – kilka słów o tym, skąd wzięły się ich nazwy.

Popularnym daniem jest oczywiście barszcz – zupa z buraków. Dawniej jednak do jego ugotowania wykorzystywano inną roślinę – barszcz zwyczajny. Współcześnie wyraz „barszcz” ma więc wtórne znaczenie, gdyż pierwotne było powiązane z innym składnikiem zupy.

Do barszczu podajemy uszka i pierogi. Etymologia uszek jest bardzo prosta – mają kształt, który przypomina zwierzęce uszy. Pochodzenia nazwy „pierogi” należy zaś doszukiwać się w prasłowiańszczyźnie, w której „pirogꙏ” był jadany wyłącznie na ucztach. Wyraz ten zawiera w sobie rdzeń „pir-” związany z ucztowaniem, biesiadowaniem i piciem, ponieważ wziął się od prasłowiańskiego czasownika „piti”, czyli „pić”.

Na Śląsku podawana jest „moczka”. To potrawa z rozmoczonego piernika, podawana na słono lub na słodko. Można ją bowiem przyrządzić z wywaru rybnego, warzywnego lub kompotu, w którym rozdrobnione jest ciasto piernikowe.

Sam zaś piernik był dawniej wyrobem pikantnym, „piernym”, czyli pieprznym. W takiej postaci podawano go do mięs.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Tagi
Zobacz więcej
Back to top button
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close