AUDYCJE 96 FM:

Dziennikarsko-prawnicze refleksje o języku oraz zawodzie [Polski na tapecie]

Mijający tydzień obfitował w wydarzenia związane z ogólnopolskimi i lokalnymi mediami. Rozdano kolejne nagrody Grand Press, ale o ile takie wyróżnienie można uznać za ukoronowanie kariery dziennikarskiej, o tyle ważne są również jej początki. Być może nowe twarze środków masowego przekazu znajdziemy na Uniwersytecie Zielonogórskim?

Na uczelni odbył się okręgowy etap Olimpiady Wiedzy o Mediach. Z grona 33 uczniów udało się wyłonić 10 osób, które wystartują w trzecim, centralnym etapie konkursu w Warszawie. Udział poprzedziło studiowanie literatury oraz edukacja medialna na lekcjach języka polskiego.

Barbara Zarzycka, Monika Dziadek, Kamila Forysiak – polonistki, opiekunki uczestników olimpiady

Oczekiwanie na wyniki testu wiedzy umiliło spotkanie z Michałem Szczęchem – zdobywcą Lubuskiego Wawrzynu Dziennikarskiego i tytułu Dziennikarza Roku 2015, który wypowiedział się również dla Radia Index. Potwierdził tezę, że lokalny dziennikarz pełni służbę wobec społeczeństwa.

Michał Szczęch

Wiedzą i umiejętnościami zaimponowali także prawnicy. W konkursie retorycznym sprawdzili swoje umiejętności wygłaszania publicznych przemówień. O ich zmaganiach możecie przeczytać i posłuchać tutaj.

Szczegóły także w całości audycji.

Polski na tapecie – audycja z 16.12.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close