AUDYCJE 96 FM:

Bacon and eggs – rzecz o angielskich podniebieniach! [ Z Indexem w Londynie ]

Wielkie żarcie film Marco Ferrieriego był uznawany- w 1973 roku – za szokujący. Jeśli jesteście ciekawi dlaczego, a nie widzieliście tego dramatu, koniecznie obejrzyjcie. Czy równie szokujące jest to, co jedzą Anglicy w 2016 roku? Posłuchajcie kolejnego odcinka audycji Z Indexem w Londynie. Tym razem Gabi Dydak opowiada o angielskich podniebieniach.

Angielskie podniebienie w niczym nie przypomina tego francuskiego. Tutaj o wyrafinowaniu nie ma mowy.
Co jedzą Anglicy? O tym opowiada Gabi:

Z Indexem w Londynie cz.1

Potwierdzam. Byłam, widziałam, nie próbowałam. Nie zdecydowałam się na typowe angielskie śniadanie, czyli : boczek, parówki zwane sasuage, fasolę w sosie pomidorowym i smażone jajo. Po takim śniadaniu można od razu zasnąć albo zemdleć z przejedzenia, ale być może w Anglii jedzą tak, żeby się ogrzać? Wszak za oknem zwykle szaro, a temperatura na pewno nie zachęca do jedzenia owocowych sałatek.

A jak jest z obiadem? Gabi przeżyła ciekawą przygodę, kiedy chciała ugotować spaghetti:

Z Indexem w Londynie cz.2

Trzy miesiące, niezły wynik! Co jeszcze można znaleźć na półkach w brytyjskich marketach? Posłuchajcie:

Z Indexem w Londynie cz.3

Oczywiście są i tacy, którzy preferują zdrową żywność, jednak  wciąż należą do mniejszości. A jak z posiłkami u studentów? O tym, co jedzą między zajęciami, a także o kawie, która potrafi ratować życie Gabi opowiada tak:

Z Indexem w Londynie cz.4

Zaskakujące jest to, że w Londynie można pójść do restauracji nawet o drugiej nad ranem:

Z Indexem w Londynie cz.5

Na koniec Gabi opowiada o tym, ile kosztuje jedzenie w mieście, a także , co jada na co dzień:

Z Indexem w Londynie cz.6

Teraz niespodzianka, dla tych, którzy chcieliby posmakować typowego angielskiego śniadania. Zrób to sam:

  • 3 plasterki boczku
  • 1 jajko
  • 3 parówki ( małe)
  • plasterek szynki
  • 4 łyżki fasoli w sosie pomidorowym
  • sól, pieprz

Na średnio rozgrzaną patelnię ułóż plastry boczku i parówki. Następnie połóż plaster szynki, wbij jajko i dodaj fasolę. Smaż całość około 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.

Enjoy your meal!

 

Następny odcinek audycji Z Indexem w Londynie już za tydzień na 96 FM!

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close