ZIELONA GÓRA:

Znajdziesz dobre jedzenie, a może i pracę – pełny serwis razem z Food Truck Fest!

Fani jedzenia prosto z ciężarówek w ten weekend będą mieli swoją ucztę! 3 i 4 czerwca Plac Bohaterów zmieni swoje oblicze. Czas na drugą edycję Food Truck Fest w Zielonej Górze.

Ponownie w centrum miasta stanie ponad 20 food trucków. Organizator – firma Reprezentuj.com – zapewnia jednak, że menu będzie bardziej urozmaicone. Co nieco na ząb i ugaszenie pragnienia znajdą zarówno smakosze dań mięsnych, jak i wegetarianie.

W tamtym roku przedstawialiśmy burgery i tych wozów z burgerami było naprawdę sporo. W tym roku będzie też wóz z fit jedzeniem, troszeczkę dla ludzi, którzy nie jedzą mięsa. Na pewno nie zapamiętam wszystkiego, ale zaczynając od nieśmiertelnych burgerów, pizzy z pieca, naleśników, shake’ów, kawy, kurtoszy, szarpanej wieprzowiny. Tego jest tak dużo, że trudno to wymienić – mówi Bartosz Benewiat, przedstawiciel organizatora.

B. Benewiat zapowiada, że kolejek zapewne nie unikniemy, ale można znaleźć na to patent: – Przyjdźcie ze znajomymi, niech każdy stanie w jednej z kolejek i potem dzielicie się jedzeniem, żeby nie tracić godziny czasu.

Po pierwszym Food Truck Fest do Reprezentuj.com odezwały się następne firmy z branży. Zespół poszukiwał także dobrego jedzenia na własną rękę. Efektem jest m.in. festiwalowy debiut założycieli „Łba na Karku”, którzy na co dzień goszczą w Zielonej Górze przy ul. Sikorskiego. O działalności tego food trucka opowiada Sebastian Tomczak:

Teoretycznie pracujemy od sierpnia zeszłego roku, ale tak na poważnie zaczęliśmy się do tego przykładać w marcu, około kwietnia tego roku. Skupiamy 100% uwagi tylko na tym, by „Łeb na Karku” rósł w siłę. Jeśli chodzi o grupę docelową, to wydaje mi się, że jest jakaś. Są osoby, które regularnie przychodzą do nas, codziennie, niektóre dwa razy dziennie. Można powiedzieć, że lubią to jedzenie i wracają nawet po to, by z nami porozmawiać. Jeśli chodzi o naszą ofertę, jak nazwa wskazuje, jest to karkówa. Fajnie przygotowana, gotowana w mocnych smakach sosu sojowego, imbiru i całej reszty typowo azjatyckich przypraw. Do tego jest ręcznie robiona buła na parze. No i oczywiście dodatki – warzywa, sosy. W naszej ofercie znajduje się również smażone udo z kurczaka i krewetki.

Oprócz jedzenia na zlocie zagości także Nowa Praca – inicjatywa stworzona z myślą o osobach poszukujących pracy. Prezentować się będą przedsiębiorstwa z Nowej Soli. Wszystko w atmosferze relaksu, swobodniejszej niż biurowa. Szczegóły wyjaśnia Łukasz Rut z Organizacji Pracodawców Ziemi Lubuskiej.

– To jest inicjatywa kierowana dla tych, którzy są bezrobotnymi, ale i dla tych, którzy z jakiegoś powodu myślą o zmianie pracy. Ma na celu pokazywać dobre oferty pracy, to, co dobrego dzieje się w przedsiębiorstwach. Do tej pory raczej było tak, ze firmy raczej się z tym nie afiszowały. Stąd właśnie ta inicjatywa – NowaPraca.info, głównie internetowa. Staramy się pokazywać dobrą energię, która płynie ze współpracy i tą dobrą energią chcemy zarażać podczas festiwalu food trucków. Chcemy, by było to miejsce, gdzie można w mniej ograniczający sposób porozmawiać z potencjalnym pracodawcą. Firmy, które biorą udział w akcji, reprezentują konkretne branże, natomiast są tak duże, że właściwie miejsce jest tam dla każdego. Oferty pracy będą czekały na gości food trucków.

Drugi Food Truck Fest w Zielonej Górze odbędzie się 3 i 4 czerwca między godziną 12:00 a 21:00 na Placu Bohaterów.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close