ZIELONA GÓRA:

W Ochli o jedzeniu, poście i wypieku. Wpadnij na małe co nieco!

To, czym zajmujemy się latem, często przydaje się na chłodniejsze pory roku. Mowa oczywiście o domowych przetworach, jak kiszone ogórki czy kapusta. Naturalne produkty jeszcze bardziej uwielbiają ci, którzy sami wypiekają chleb, robią ser czy masło. Sekrety wyrobu tych smakołyków zdradzi Muzeum Etnograficzne w Ochli.

O tym, co będziemy mogli zobaczyć, opowiada Elżbieta Sokołowska, organizatorka imprezy.

Będziemy mieli warsztaty kiszenia warzyw i owoców. Przede wszystkim ogórków i kapusty. Wszyscy sobie to przypomną – wiadomo, że każdy w domu przygotowuje już swoją spiżarnię na zimę. Będą też tradycyjne warsztaty prac gospodarczych. Będzie więc mielenie zboża na żarnach, wyrób masła.Elżbieta Sokołowska

Poza tym – warsztaty i pokazy zielarskie oraz pokazy pieczenia chleba i ziemniaków. Czas umilą występy zespołów folklorystycznych i letnie zabawy podwórkowe z harcerzami.

Impreza pod hasłem „Lato Plonami Bogate” już jutro (26.08.) między 11:00 a 17:00.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close