ZIELONA GÓRA:

W Ochli o jedzeniu, poście i wypieku. Wpadnij na małe co nieco!

To, czym zajmujemy się latem, często przydaje się na chłodniejsze pory roku. Mowa oczywiście o domowych przetworach, jak kiszone ogórki czy kapusta. Naturalne produkty jeszcze bardziej uwielbiają ci, którzy sami wypiekają chleb, robią ser czy masło. Sekrety wyrobu tych smakołyków zdradzi Muzeum Etnograficzne w Ochli.

O tym, co będziemy mogli zobaczyć, opowiada Elżbieta Sokołowska, organizatorka imprezy.

Będziemy mieli warsztaty kiszenia warzyw i owoców. Przede wszystkim ogórków i kapusty. Wszyscy sobie to przypomną – wiadomo, że każdy w domu przygotowuje już swoją spiżarnię na zimę. Będą też tradycyjne warsztaty prac gospodarczych. Będzie więc mielenie zboża na żarnach, wyrób masła.<span class="su-quote-cite">Elżbieta Sokołowska</span>

Poza tym – warsztaty i pokazy zielarskie oraz pokazy pieczenia chleba i ziemniaków. Czas umilą występy zespołów folklorystycznych i letnie zabawy podwórkowe z harcerzami.

Impreza pod hasłem „Lato Plonami Bogate” już jutro (26.08.) między 11:00 a 17:00.

Zobacz więcej
Back to top button
0:00
0:00